Martin Hallander om Prideparaden i Skurup

Sex snabba frågor inför Prideparaden den 9 oktober med Martin Hallander (KD), född i Skurup.


Fakta om Martin Hallander:

  • Född i Skurup 1993, bor i Malmö sedan många år.
  • Anställd som politisk sekreterare i KD Skåne.
  • Sedan 2018 har han varit vice ordförande i Europeiska folkpartiets ungdomsförbund, den 4 juli i år blev han omvald.
  • Han kom ut som homosexuell för två år sedan.

Skurups första Prideparad äger rum den 9 oktober, kommer du att delta i den? 

– Jag kände inte till den förrän du sa det, så det är ny information för mig men det hade varit väldigt roligt att åka dit. Prideparader på mindre orter är bland det härligaste som finns. Om jag har möjlighet kommer jag att försöka ta mig tid. 

Du har i en tidigare intervju (med QX) sagt att du tycker att Kristdemokraterna har rum för förbättring när det gäller partiets inställning till HBTQ-frågor. Håller du fast vid det? 

– KD har gjort en väldigt väldigt bra resa och kommit väldigt långt, vilket märks på att det är många HBTQ-personer som engagerar sig i partiet. I sakpolitiken kommer jag inte på så mycket på rak arm, men att vara proaktiv och prata om HBTQ-frågor är viktigt. Avtackningen av Stefan Löfvén i riksdagen, där han lyfte Ebbas [Ebba Busch, partiledare för KD, reds.anm.] engagemang för HBTQ-frågor, gjorde mig väldigt glad. 

Kan du utveckla vad du menar med att vara proaktiv?
– Många av de utmaningar vi ser i samhället berör HBTQ-personer. Trygghetsfrågorna till exempel, psykisk ohälsa, mänskliga rättigheter i andra länder. När man pratar om de här frågorna är det viktigt att lyfta HBTQ-människors perspektiv.

På KD Skånes hemsida står det endast ”HBT-frågor” och inte ”HBTQ-frågor”. Vill du kommentera det?

– Det har funnits en diskussion om huruvida vi ska använda HBT eller HBTQ på olika håll i partiet. Om man använder det senare menar vissa att man accepterar alla queerteorier. Vissa använder HBT+, men jag ser inget intresse av att komplicera saker, så jag använder HBTQ för att det är det mest etablerade uttrycket.

I en lokal Facebook-grupp har det blivit ganska hätsk stämning i kommentarsfälten kring evenemanget i Skurup. Varför tror du att det har blivit så?

– Det är svårt att svara på när jag inte har läst kommentarsfälten, men jag tror att många känner ”behövs det här verkligen?”. Det finns en föreställning om att Pride inte behövs, och att det har spelat ut sin roll. Men då ska man komma ihåg att det är väldigt få HBTQ-personer som upplever det så. Jag tror att fler behöver förstå hur mycket Pride betyder, särskilt för unga och särskilt i mindre städer. Jag har många vänner som är gay som alla flyttar till större orter. Det är lättare att hitta en relation i en större stad och man känner sig mindre utpekad. Att för bara en stund inte vara något speciellt är väldigt skönt.

Har du någonting du vill tillägga?

– Kul att det kommer en Prideparad till Skurup!

Martin Hellander är född i Skurup men har bott i Malmö sedan många år. "Det finns några pärlor i Skurupstrakten, jag älskar Abbekås och Svanehalms slott så det blir några sommarvisiter per år", säger han.

Martin Hellander är född i Skurup men har bott i Malmö sedan många år. ”Det finns några pärlor i Skurupstrakten, jag älskar Abbekås och Svaneholms slott så det blir några sommarvisiter per år”, säger han.

Text: Vendela Källmark Foto: Press