Frukostmöte för nyanlända ska leda till jobb

Babak Rahimi, platsansvarig på All Competence.

Babak Rahimi, platsansvarig på All Competence.

SKURUP. Under torsdagsmorgonen anordnade Arbetsförmedlingen Skåne ihop med HR-företaget All Competence, frukostmöte för nyanlända. Två personer dök upp.

Frukostmötet är ett samarbete med Länsförsäkringar och Migrationsverket. Konceptet går ut på att hjälpa asylsökande i ett tidigt stadie att etablera sig i arbetslivet.

Babak Rahimi, platsansvarig på All Competence, berättar att syftet med frukostmöten och föreläsningar är att vägleda nyanlända till arbete genom information om hur arbetsmarknaden ser ut. De hjälper även till med att matcha arbetssökande med arbetsgivare, skriva CV och följa upp den arbetssökande i processen.

All Competence erbjuder service i form av utbildning, jobboaching, rekrytering och bemanning.

Ungefär 500 personer är arbetssökande i Skurup. 200 är ungdomar under 26 år och 100 är nyanlända.

–  Arbetssiffrorna håller på att gå ner och Skurup ligger en bit under riksnivå, säger Babak Rahimi.

En anledning till att endast två personer dök upp idag tror Babak Rahimi är att SFI- undervisningen också hålls under förmiddagar. Arbetsförmedlingen har begränsade öppettider och därför är det svårt att få ihop tiderna på annat sätt.

Arbetsförmedlingen i Skurup stängdes ner för ett tag sedan då arbetet skulle effektiviseras. Tanken är nu att privata företag och digitala plattformer ska hjälpa folk att få jobb. Vill Skurupsborna träffa arbetsförmedlingen på en fysisk plats får de gå till kontoret i Ystad.

Babak Rahimi säger att det finns nackdelar med att Arbetsförmedlingen skär ner på sin verksamhet.

– Det personliga mötet är viktigt. Arbetssökande kan tycka det är svårt att söka jobb och få ångest av att sitta själv bakom en skärm.

Det kan dessutom vara svårt att navigera på hemsidan och hitta svar på frågor, säger Babak Rahimi.

Många nyanlända är tvåspråkiga och det kommer inte till sin rätt enligt Babak Rahimi.

– I Sverige ser man det inte som en tillgång, tyvärr. Vi hade en psykolog här i morse som kan två språk och en IT-tekniker som kan utföra jobb inte många it-tekniker kan. De har utbildningar men kan inte språket än, säger Babak Rahimi.

Text: Rebecca Watts 
Foto: Stina Zinsmeister