KARTA: Här är det flest signalfel i Skåne

tweet_insidan

SKURUP. Idag var det tågstopp på grund av signalfel i Höör. Det var inte första gången.

Problemen i tågtrafiken drabbar pendlare varje dag. Det kan variera mellan några minuters försening till helt inställda avgångar.

Mellan den fjärde november och den fjärde december i år har det varit över 20 stora rapporterade störningar i den skånska tågtrafiken. 15 av dessa var orsakade av tekniska fel.

I trakterna kring Höör har det varit fem signalfel under samma period. Dessa fel orsakar följdförseningar som sträcker sig över hela Skåne.

Johan Tjeneng på Trafikverkets pressjour tror att den kraftiga trafiken på Södra stambanan som passerar genom Höör är en orsak.
– Mindre fel får större konsekvenser. På en mindre trafikerad sträcka hinner felen åtgärdas innan nästa tåg kommer. Kommer de var femte minut blir det svårare, säger han.

Det senaste året har två nya växlar installerats vid Höör. Johan Tjeneng berättar att det skedde ett fel vid installationen och en kortslutning i spårvärmesystemet. Detta har gjort att det har blivit flera följdfel med stopp i trafiken som resultat.

Mellan 2015 och 2017 ska 37 miljoner kronor läggas på att uppgradera tågsträckan mellan Hässleholm och Lund som passerar Höör.

Ytterligare 63 miljoner kronor används för att lägga till två extra spår och en ny mötesstation norr om Lund.

Uppdaterat: Under torsdagskvällen var olyckan framme ännu en gång för Skånetrafiken. Ett omfattande växelfel i Helsingborg lamslog stora delar av Västkustbanan och samtliga tåg mellan Lund och Halmstad ställdes in.

Här har det skett flest signalfel den senaste månaden:

Fakta: Signalfel.
Signalfel är ett samlingsnamn för olika tekniska problem som drabbar spåret.
Några exempel på signalfel:
Fel på växlar
Fel ström och spänning i kontaktledningarna
Trasiga kablar som avger fel signal
Källa: Johan Tjeneng på trafikverket, SJ

Fakta: Södra stambanan
Södra stambanan är en av Sveriges mest trafikerade järnvägar.
Den sträcker sig från Malmö i syd till Katrineholm/Järna i norr via bl.a. Lund, Höör och Hässleholm.
Sker ett fel i Höör drabbas alla tåg som passerar någon av stationerna på Södra stambanan. Ett signalfel i Höör kan därför påverka tågen mellan Malmö och Ystad.
Källa: Wikipedia

Text: Oscar Kangro
Foto: TT, Twitter