Här finns flest pizzerior

SKURUP. Pizzeriorna ligger tätt på Söderslätt. Abdulrahman Qasim driver en pizzeria i centrala Skurup. Det är han inte ensam om.

– Allt är katastrof, säger Abdulrahman Qasim.

– Som det är nu kan vem som helst som går på gatan starta en restaurang, utan att ens ha någon utbildning. Sedan funkar det inte och de går i konkurs.

För fyra år sedan startade han sin pizzeria bredvid tågstationen där han jobbar än idag.

I Skurups tätort finns det sex stycken pizzerior. Även i orterna kring Skurup är pizzeriatätheten hög. I ett litet samhälle som Beddingestrand med 678 invånare finns det två pizzerior.

Konsekvenserna av många pizzerior visar sig tydligt i ett litet samhälle. Abdulrahman Qasim berättar att det kan bli väldigt hård konkurrens om få kunder.

– Om du har en liten by kan du inte ha hur många pizzerior som helst. Det funkar helt enkelt inte, säger han.

Jamal Abenars pizzeria är det senaste tillskottet på Skurups pizzahimmel. På sin restaurang har han valt att satsa på lite lyxigare pizzor med dyrare råvaror. Trots konkurrensen ser han ljust på framtiden.

– Vi kämpar hårt för att etablera oss. Sedan vi öppnade för tre månader sen har vi fått bra respons på sociala medier. Det verkar finnas ett intresse och många säger att de saknat vårt koncept, säger han.

Tidigare har Jamal Abenar drivit restaurang i Malmö och Lund men lockades av lugnet i Skurup där han planerar att stanna. Om allt går som han vill tänker han utöka verksamheten och satsa på en lite större restaurang med mer än pizza på menyn.

Abdulrahman Qasim vill inte heller lämna Skurup för ett pizzeriaglesare område.

– Vi har våra kunder här och vi satsar allt, säger han.

FAKTA: Pizzeriatäthet i Skurup med omnejd (mätt i antal pizzerior per 100 personer).
Beddingestrand: 0,3 pizzerior/100 personer
Svarte: 0,11 pizzerior/100 personer
Skivarp: 0,08 pizzerior/100 personer
Skurup: 0,079 pizzerior/100 personer
Ystad: 0,076 pizzerior/100 personer
Svedala: 0,075 pizzerior/100 personer
Rydsgård: 0,073 pizzerior/100 personer

Se uträkningen här:

Text: Oscar Kangro
Foto: TT