Hjärtinfarkt kan leda till isolering

SKURUP. Februari är hjärtats månad och riksorganisationen Hjärtlung vill nu öka kunskapen kring tidiga symptom på hjärtinfarkt.

Inför alla hjärtans dag (den 14e februari) uppmärksammar riksorganisationen Hjärtlung hjärtproblem och hur man på bästa sätt tar hand om sitt hjärta. På organistationens hemsida har man i samband med hjärtmånaden publicerat en serie informationsfilmer om kroppens varningssignaler, medverkande är bland annat Tilde Fröling och Sven Wollter.

Anatomiskt Hjärta

År 2018 dog 286 personer mellan 30-74 år av akut hjärtinfarkt, i Skåne.

 

Anna-Marta Roos Näslund är förbundsordförande på Hjärtlung och hon understryker vikten av att redan tidigt i livet vårda både kropp och själv, för att undvika att senare drabbas av hjärtsjukdom. Hon säger att rätt kost och träning påverkar oss, men betonar att även de sociala aspekterna för ett välmående hjärta.

Enligt Anna-Marta Roos Näslund är det vanligt att man isolerar sig efter en hjärtinfarkt, då man är rädd att det ska hända igen.

– På nåt vis så skäms man för det, men det är inget att skämmas för, det är ju en sjukdom. Dessutom mår hjärtat bättre i gruppsammanhang, tillägger hon.

Hon menar att det är viktigt att fortsätta umgås med människor och hålla igång sin fysiska kondition. Gärna tillsammans med andra, då mänsklig gemenskap sänker kroppens stresshormon och chansen att snabbt få hjälp såklart är större bland andra människor.

Långvarig stress är en av de tydligaste riskfaktorerna för hjärtat och utöver fysisk träning är mänsklig närhet något som visat sig sänka stresshormonet i vår kropp.

Riksorganisationen Hjärtlung har lokala förgreningar över hela landet där man jobbar med att upplysa om hälsa samt att erbjuda gemensamma aktiviteter för alla medlemmar.

För information om lokala aktiviteter, håll utkik på: www.hjärtlungystad.se

 

Text: Matilda Lindergård