Höjd pensionsålder slår hårt mot vårdpersonal

IMG_1783

Mia Christensson är påläst kring fackliga frågor, men märker att kunskapen hos kollegorna är dålig. Foto: Alice Edenhed

SKURUP. Att få pengarna att räcka till alla pensionärer har blivit svårare i takt med att svenskar har blivit äldre. I januari 2020 får vi en höjd pensionsålder. Undersköterskan Mia Christensson i Skurup oroar sig för hur pengarna ska räcka.

Vi lever idag på pensionspengar en längre period än tidigare. Detta har lett till att pensionspotten sakta men säkert gröpts ur och någon form av förändring behöver göras. Detta är bakgrunden till att riksdagen i förra veckan klubbade igenom förslaget om höjd pensionsålder från och med årsskiftet.

Maria Malmer Stenergard (M), ordförande för Socialförsäkringsutskottet säger enligt SVT till TT att vi har ett relativt hållbart pensionssystem i Sverige, men för att det ska kunna bestå måste vi kunna höja pensionsåldern i takt med att vi blir äldre. 

Mats Granér, enhetschef på Inspektionen för socialförsäkringen, säger till Dagens industri att den grupp som tydligt missgynnas av förslaget om höjd pensionsålder är de med lägst inkomst. Det handlar enligt honom ofta om personer som arbetar i fysiskt krävande arbeten och kvinnor som arbetat mycket deltid.

Mia Christensson är 51 år och bor i Skurup. Hon jobbar för tillfället natt som undersköterska. Hon har jobbat i vården hela sitt liv. Mia är född på 60-talet, vilket innebär att hon tillhör gruppen av människor som blir hårdast drabbade av det nya beslutet. 

– Jag är bara 51 år och går ständigt runt med värk i kroppen. Jag kommer aldrig orka jobba tills jag är 67 år, säger Mia Christensson.

Det stora problemet med det nya pensionssystemet för vårdpersonal är att dem är hårt överbelastade samtidigt som lönen är dålig. Det är svårt att stå på egna ben ekonomiskt speciellt när det kommer till pensionen.

– Så som det ser ut idag är en undersköterska beroende av en partner som har ett annat jobb för att försäkra sig om att få en rimlig pension, säger Mia.

Det slitsamma yrket leder till att det är vanligt att många arbetar halvtid. Pensionssystemet är uppbyggt som så att de som arbetar mycket och tjänar mycket genom livet premieras. Vårdrelaterade yrken är dem som har lägst genomsnittslön i Sverige.

– En lösning på dagens pensionssystem skulle kunna vara att personer som arbetar med fysiska jobb ska ha en högre avkastning. Yrken borde kategoriseras i fysiskt slitsamma och kontorsjobb. Tjänar du mindre och har ett slitsamt jobb bör en större andel av din inkomst gå till pensionen, säger hon.

Är det verkligen folket som ska bestämma över pensionssystemet?

Definitivt. Det är vi arbetare som vet hur det är och det är vi som måste säga ifrån, säger Mia.

Fakta om det nya systemet:

Från och med år 2026 kommer riktåldern för att ta ut allmän pension vara 67 år vilket skulle ge en ålder på 64 år för tidigaste tidpunkten för att ta ut pensionen. Är du född 1958 eller tidigare berörs du inte av det nya systemet.
Källa: Pensionsmyndigheten.

Text: Alice Edenhed