Hon minns det som inte får glömmas

SKURUP. År 1945 befriades Lea Gleitman från ett av tyskarnas koncentrationsläger. Ikväll kommer hon till Skurup för att berätta om det som inte får glömmas bort. 

Det är helt fullbokat när Lea Geitman ikväll kommer till Skurups bibliotek för att dela med sig av sin historia. I 27 år har hon föreläst om det som för många av oss är helt omöjligt att förstå. Som 21-åring befriades Lea Gleitman från koncentrationslägret Bergen-Belsen. Då hade hon förlorat stora delar av sin familj.

Att prata om det som hände är fortfarande svårt.

– Det är jobbigt, men jag gör det för att jag tycker att det är min skyldighet. Det som hände får inte glömmas och inte förnekas, säger Lea Gleitman.

Väl medveten om att hon är ett av förintelsens sista levande ögonvittne fortsätter hon att berätta trots att kroppen sviker.

– Kroppen är gammal och benen fungerar inte som de ska – det enda som funkar är huvudet, skämtar hon. För att ha möjlighet att göra föredragen tar 95-åringen taxi mellan Skånes bibliotek och skolor.

Kerstin Wallner, bibliotekarie, är glad och förväntansfull inför kvällens besök. Hon uttrycker tacksamhet över att det fortfarande finns människor i livet som kan vittna om det som hände.

– Det är ett privilegium att få höra henne, säger Kerstin Wallner.

Lea Gleitman beskriver hur åhörare ofta kommer fram till henne efter föredragen. Att folk vill lyssna och ta till sig av hennes historia är det som gör att hon orkar fortsätta berätta. En skröplig kropp till trots.

Text: Lenke Morath