Höstmarknaden i Folkets park väntas bli händelserik – och mindre än vanligt

Arrangören Jonas Karlsson ser fram emot en händelserik höstmarknad.

Utbudet på årets höstmarknad väntas bli mindre än vanligt. Många knallar har svårt att få ekonomin att gå ihop. Nu hoppas de nya arrangörerna att en kanonmarknad kan vända utvecklingen.

Höstmarknaden i Folkets park kommer att erbjuda något för stora som små besökare. På rotundan kommer det under eftermiddagen finnas flera aktiviteter som vänder sig till barn, bland annat prova på-cirkus och framträdanden från den barnvänliga rockduon Rockis och Poppis. 

– Jag hoppas på mycket barnskratt, säger Jonas Karlsson, styrelseordförande för Folkets hus och park.

De äldre besökarna kan glädjas av att Parken bar öppnar klockan 11.00, där lunch och dryck kan avnjutas. Selma Lagerlöfs förening kommer också finnas på plats, och dansbandet Phix ska spela på lördagskvällen. Hjärtat i marknaden är hursomhelst knallarna, det vill säga försäljarna av allt från munkar till handgjorda smycken.


Jonas Karlsson gissar att det kommer mellan fyrtio och femtio knallar till höstmarknaden. Det är färre än de brukar vara, något Jonas Karlsson beklagar. En anledning är att vissa knallar inte återhämtat sig sedan pandemin. En annan är konkurrensen med näthandeln.

Rotundan förbereds inför helgens marknad

–  Det har blivit svårare för dem att gå runt. Det verkar som att folk hellre handlar på nätet, saker de annars hade handlat på höstmarknaden.

Risken finns att vissa knallar prioriterar större marknader, som den i Sjöbo, där de har chans att sälja mer. Jonas Karlsson tror dock att han och resten av styrelsen kommer kunna locka tillbaka många av de knallar som uteblir. Nyckeln är att genomföra en riktigt bra höstmarknad.

– Gör vi jobbet bra kommer det locka hit folk. Då kommer knallarna komma tillbaka. Vi måste kittla olika intressen och områden så att folk blir sugna på att vara här. 

– Vi ska vända den här oceanångaren, säger Jonas Karlsson.

Fakta: Höstmarknaden
Marknaden håller öppet 10-17 lördag och söndag. 
Phix och en DJ spelar i rotundan 18-22 på lördagen. 
Aktiviteter och försäljning äger rum i Folkets park, Folkets hus samt på rotundan.

Text: Olivia Cronholm, Sebastian Kaspár Bild: Vilma Ellemark