Janstorp vann kvalet och säkrade historiskt avancemang

Patrick Nilsson(t.h) och resten av laget jublar när domaren blåser av matchen.

Patrick Nilsson och resten av laget jublar när domaren blåser av matchen.

HANASKOG. Efter 2-2 mot Hanaskogs IS spelar Janstorps AIF i division 4 för första gången nästa säsong. Trots en kalldusch med 15 minuter kvar lyckades de med sitt mål.

Grå, regntunga moln, pinande vind och tio plusgrader. Västra Heds IP i Hanahög bjöd sannerligen inte på publikväder. Trots det var ett par hundra åskådare på plats för att se den helt avgörande kvalmatchen.

På Janstorps sista träning innan match pratade Jesper Ylinen, lagets matchcoach, om att truppen skulle vara på tå när matchen startade. En dryg timme innan avspark bekräftade han att laget såg taggat ut.

– Det var laddad stämning i bussen. Vi tog matchgenomgången där, så nu kan spelarna ladda på sitt eget sätt. Med hög musik och massage, säger han.

När domaren Markus Berggren blåste i gång matchen syntes det tydligt att två jämna lag möttes. Lagen skapade ett par lägen var, innan Janstorps AIF lyckades ta ledningen.

Patrick Nilsson, spelande tränare och skyttekung, vände bort en hemmaförsvarare och placerade iskallt in 0-1 bakom Hanaskogs burväktare.

Ledningen stod sig fram till minuten innan paus. Hanaskogs Berat Gjyrevci tryckte till från drygt 30 meter. Ett skott helt otagbart för André Ylinen i Janstorpsmålet.

Efter paus bytte Janstorps AIF in Magnus Bönnemark. Ett byte som så småningom skulle visa sig betydelsefullt.

Med 75 minuter spelade kom kallduschen för Janstorp. Berat Gjyrevci gjorde sitt andra mål för matchen på frispark. Den tomma stämningen på Janstorpsbänken gick att ta på.

Det tog dock inte mer än en minut innan Magnus Bönnemark klev fram och frälste bortalaget. Efter hemmalagets ledningsmål gick Janstorp över till en mer offensiv uppställning och lyfte upp mittbacken Tobias Hansson.

En lång lyra nådde Hansson som skickade bollen vidare ut på Bönnemarks vänsterkant. På ett tillslag placerade han in 2-2 och firade med att dansa med sina lagkamrater.

Under matchens sista minuter var Janstorp tillbakapressade men Hanaskog lyckades inte skapa några större farligheter. Janstorpssupportrarna som tagit sig till Västra Heds IP sjöng fram sitt lag och när domaren sträckte armarna mot himlen och blåste av visste jublet inga gränser.

I segerjublet efter det säkrade avancemanget fanns bland många andra Per Victorsson, klubbens ordförande.

– Det känns helt fenomenalt. Nu ska vi bara byta om och hem och fira, säger han.

Han hade en bra känsla under matchen och tyckte att Janstorp var det bättre laget.

– Vi hade ju våra lägen så det kändes hela tiden som att vi hade möjligheten. Men när de gjorde 2-1 var det tungt. Det var en magisk känsla när ”Bönne” gjorde 2-2 minuten efter. Jag höll på att trilla av stolen, säger Per Victorsson.

Efter obligatoriska segersånger, champagne och lagbilder är det en tydligt rörd Patrick Nilsson som andas ut utanför omklädningsrummet.

– Detta kunde man aldrig drömma om. Vi är ändå nykomlingar, säger han.

Det var givetvis hårt att åka på ett baklängesmål till 2-1, men Nilsson var säker på att laget skulle få åtminstone en stor chans till.

– Det kändes inte så farligt. Vi älskar den här typen av matcher och har många vinnare i laget. Det syntes idag, säger han.

Efter att ha gått upp i division 5 inför den här säsongen går klubben alltså rakt igenom och spelar nästa år i division 4.

– Det här en härlig klubb, härlig känsla och en bra lagmoral. Vilken jävla resa vi gjort. Det är nästan så man blir tårögd, säger Patrick Nilsson.

Firandet började direkt efter slutsignal. Efter bussresan hem till Skurup kommer laget fortsätta fira avancemanget på Restaurang Sara under kvällen.

– Det kommer vara vilt. Precis som det ska vara, säger Patrick Nilsson.

Text och foto: Joakim Forsell