Julgranar står på Skurup kommuns önskelista

SKURUP. Redan nu i september annonserade Skurups kommun ut att de vill ha julgranar att pryda gator och torg med. Vinst för både privatpersoner som kostnadsfritt kan bli av med julgranar, samt för kommunen som slipper köpa de ofta kostsamma träden.

Människor har hört av sig till kommunen under 30 år för att erbjuda sina storväxta granar, vilka kommunen tacksamt tagit emot till förmån för orternas julpynt. Herman Cassé är driftsledare på parkenheten i Skurups kommun och handskas med julgranarna. I tio år har Skurups kommun efterfrågat julgranar genom annonser i tidningar, enligt Herman Cassé.

– I och med internets utveckling har det blivit en ytterligare genomslagskraft av informationen, berättar han.

Trots att granarna brukar samlas in ungefär två veckor innan första advent ser parkenheten till att informera kommunens invånare i god tid. Herman Cessé menar att det inte finns en särskild anledning till den generösa framförhållningen men tillägger att det är bra att människor hinner tänka över ett beslut.

Huruvida ett träd ska avlägsnas kan nämligen leda till interna konflikter inom familjer, det har han fått höra om.

– Beslutet kan mogna, som det heter, säger Herman Cassé och skrattar till.      

Herman Cassé uppskattar att de får in tre till sju granar per år från privatpersoner. Det kan variera sig något. Övriga granar köper de in. Granarna som är utspridda över Skurups kommuns orter finansieras av parkförvaltningen.

Men, det finns en gran som har en alldeles egen budget. Granen som sedan sju år tillbaka placeras intill E65:an vid Nils Holgersson-statyn. Reaktionerna gentemot granen från Skurupsborna var övervägande positiva berättar Herman Cassé med undantag av ett fåtal.

– En påstod att han mådde fysiskt illa varje gång han körde förbi granen. Han tyckte inte om de färgade lamporna.        

Om man får in tio julgranar kan man räkna bort tre – fyra stycken som inte är fina nog, berättar Herman Cassé. Det kan bero på olika orsaker. Till exempel kan de ha stått intill en husvägg och sett fina ut på utsidan medan de visar en annan sida väl nersågad.

– Det ska ju se ut som en trevlig julgran, påpekar Herman Cassé.

I år är det redan fem personer som har hört av sig att de vill bli av med sina granar. Totalt brukar kommunen införskaffa sig tio granar varje år. De sprids runt i Skurup, Skivarp, Rydsgård och Abbekås. Därutöver kommer granen uppföras vid E65:an i vanlig ordning. Prydd med färgade lampor.

Text: Ronja de Boer
Foto: Arkiv