Mjölken står stadig i Skurup

Tindra Billberg, Minna Glaser, Alex Krist och Caspian Andersson på Alléskolan skulle gärna se att man bytte till mellanmjölk i matsalen.

Tindra Billberg, Minna Glaser, Alex Krist och Caspian Andersson på Alléskolan skulle gärna se att man byter lättmjölken till mellanmjölk. 

SKURUP. Ett glas fyllt av näringsämnen – helt gratis. I dag firas Skolmjölkens dag runtom i världen. Sjätteklassarna på Alléskolan i Skurup tycker att alla barn borde få mjölk till lunch.

På brickorna i Sveriges matsalar är mjölken en självklarhet. Likadant är det i länder som Argentina, Moldavien och Sydafrika. I dag firas Skolmjölkens dag, instiftad av FN. Några elever på Alléskolan berättar varför det tycker att den vita drycken är viktig i skolan.

– Mjölk är gott och man blir stor och stark av det, säger Alex Krist som går i sjätte klass.

Hans klasskamrater håller med. Tindra Billberg berättar att hon kan dricka mellan fem och tio glas mjölk på en dag. De flesta glas dricker hon dock inte i skolan utan hemma.

– Till skollunchen får vi lättmjölk och egentligen gillar jag mellanmjölk bättre. Det har vi hemma, berättar hon.

Minna Glaser och Caspian Andersson som går i samma klass håller med om att de hellre vill ha mellanmjölk i skolan. De har också förslag på ytterligare en dryck man skulle kunna servera i matsalen.

– Jag tycker det vore gott om det fanns bubbelvatten, säger Caspian Andersson.

Skolmjölkens dag instiftades av FN:s livsmedel- och jordbruksorganisation FAO för att uppmärksamma hur drycken kan skapa goda matvanor och motverka undernäring. Än är det långt ifrån alla länder som serverar gratis mjölk i skolan. Minna Glaser tycker att fler barn borde få tillgång till drycken.

– Mjölk stärker skelettet. Alla barn i världen borde få dricka det, säger hon.

Varje dag serveras omkring 2700 luncher till skol- och förskolebarn i Skurups kommun. Många portioner dricks tillsammans med den vita drycken.

– Det är bra att vi serverar gratis mjölk i skolan, där finns de flesta näringsämnena, säger Fredrika Tuvesson som är skolsköterska på Alléskolan.

Debatten om hur nyttig drycken egentligen är vill hon inte kommentera. Det har aldrig varit på tapeten att helt ta bort mjölken i matsalen.

– Jag vet att det gjorts mycket för att minska på söta och salta produkter i skolmaten men att ta bort mjölken är inget som varit uppe till diskussion, säger Fredrika Tuvesson.

Text & foto: Lovisa Svedlund