Svartsjukedrama rörde upp känslor

YSTAD/SKURUP. Den skurupsbo som misstänks ha misshandlat och hotat sin före detta flickvän ställdes inför rätten igår. Bakgrunden ska vara ett svarsjukedrama som involverar en tredje man som också är bosatt i Skurup.  

Det var en rad händelser som i går avhandlades vid Ystad tingsrätt. Det var ett före detta par i 30-årsåldern som möttes i rätten där kvinnan anklagade mannen för misshandel och olaga hot. Utöver detta blev mannen även anklagad för att ha hotat och slagit parets gemensamma vän, en 24-årig man från Skurup.

Bakgrunden kan beskrivas som ett triangeldrama och det var onekligen en konflikt som upprörde deltagarna. Ord stod mot ord på ett flertal punkter och båda parternas berättelser skiljde sig flera gånger från vad de tidigare sagt i förhör. Vid ett tillfälle var det även en av åhörarna som ropade något ohörbart, varpå domaren fick tysta salen.

Åtalet gäller ett antal incidenter, som skett under ett års tid. Vid ett tillfälle ska ha han ha tagit strypgrepp på henne och vid ett senare tillfälle ska han ha slagit henne över handen samt hotat att döda henne.

Mannen är även misstänkt för att ha brutit sig in i deras tidigare gemensamma hem, trots att han fått besöks- och kontaktförbud. Händelsen ska ha ägt rum i september i år och mannen har då krossat en ruta för att ta sig in i hemmet.

– Jag kände mig livrädd, säger kvinnan.

I samband med dessa händelser började mannen misstänka att kvinnan inlett en relation med deras gemensamma vän vilket är bakgrunden till ytterligare en stämningsansökan mot Skurupsbon.

Det handlar då om två incidenter där den anklagade ska ha hotat och misshandlat en yngre man som kvinnan umgåtts med under det senaste året. Den åtalade mannen menade att han har känt sig sviken och att han har blivit psykiskt misshandlad.

Trots att den åtalade mannen medgav att de flesta av incidenterna hade ägt rum så nekar han till merparten av åtalspunkterna. Han erkänner bland annat att han har hållit händerna runt kvinnans hals men inte tillräckligt länge och hårt för att det ska räknas som ett strypgrepp.

– Det är en väldig skillnad på att strypa någon och på att inte strypa någon, säger mannen i rätten.

Han medger även att han ska ha krossat rutan till kvinnans hem, men menar att han gjort det eftersom han var orolig för parets gemensamma barn.

– Det var inte meningen att att fönstret skulle gå sönder, jag ville bara veta var mina barn var.

Den enda punkten som mannen erkänner helt och hållet är misshandeln mot den yngre mannen. Han menar dock att misshandeln inte varit så grov som åklagaren påstår.

Förhandlingarna pågick till sen eftermiddag igår, och tingsrätten kunde igår kväll inte meddela någon dom. Skulle mannen bli dömd för samtliga åtalspunkter riskerar han fängelse i upp till ett år.

Text: Marcus Ulvsand & Cornelia Mikaelsson

Foto: Marcus Ulvsand