Julgransjakten är i full gång

Insamlandet av julgranar i Skurup har blivit något av en tradition.

Insamlandet av julgranar i Skurup har blivit något av en tradition.

SKURUP. Skurups kommun efterlyser nu granar inför det årliga julpyntandet på kommunens torg. 

Initiativet innebär att privatpersoner som vill bli av med en gran på tomten kan skänka den till kommunen i utbyte mot att få den nedtagen kostnadsfritt, något som annars kan bli dyrt. Totalt hoppas kommunen få in ett tiotal blivande julgranar och har annonserat på både sin hemsida och i sociala medier för att nå ut till så många som möjligt.

Lars Ekblad på kommunteknik i Skurups kommun har de senaste veckorna fått in samtal från sex potentiella kandidater. Trots det har det hittills bara varit ett träd som håller den standard som behövs för att det ska kunna användas som julgran.

– Granen ska ligga på mellan åtta och tio meter, och sen ska den se ordentlig ut. Det går inte med en sida som är kal, den måste se bra ut eftersom den ska stå på torget, säger Lars Ekblad.

Tidigare vintrar har kommunen även satt upp en gran intill den femton meter höga Nils Holgersson-statyn vid E65:an, något de inte kommer att göra i år. I stället kommer den flaggstång som restes vid platsen i fjol att dekoreras med belysning i hopp om att bringa julstämning till Skurup.

Text och bild: Lee Strandberg