Kejsarörnen är kvar i Skurup

kejsarörn2

Ekdungarna, backarna och sjöarna som bryter av mot åkrarna gör enligt ornitologen Christian Ljunggren Skurup till Sveriges bästa plats för att se örn på.

SKURUP. För första gången på över tio år har en kejsarörn övervintrat i Sverige. Den första att se rovfågeln var ornitologen Christian Ljunggren, han tror att den blir kvar i Skurupsområdet mars månad ut.

Om man vill se kejsarörnen är det enligt Christian Ljunggren bäst att åka ner vid området längs Näsbyholmssjön där den har varit mest.

– Ser man då några fågelskådare kanske man får titta i någons kikare, det är nog det bästa. De flesta som håller på med detta tycker det är väldigt roligt när folk intresserar sig, säger han.

Enligt Christan är området runt Skurup det bästa stället i Sverige om man vill se örn och andra rovfåglar, sett till antalet arter. Under vintertid, på sommaren sprider de ut sig och blir därför svårare att lokalisera.

– Rovfåglar är beroende av varma vindar, så om man verkligen vill se kejsarörnen ska det vara soligt och lite vind. Tänk själv när man ska ha upp en drake. Mulet och regnigt så sitter de mest, säger han.

Christian Ljunggren var den första att observera den ovanliga rovfågeln, det skedde i oktober 2018 när han och vännen Per-Anders Bertilsson satt vid Falsterbokanalen och spanade på fåglar som var på väg att lämna landet. I en lugnare stund när många ormvråkar hade passerat och de sörplade kaffe fick de syn på den ovanliga rovfågeln. Båda hade tidigare sett kejsarörn, så de kunde snabbt konstatera att denna var en sådan.

I regel övervintrar kejsarörnar i Indien, Kina eller på Arabiska halvön. Men enligt Christian Ljunggren är det ingen större utmaning för rovfågeln att överleva den skånska vintern.

– Det finns gott om harar, kaniner och fasaner här och så länge de får mat klarar de sig jättebra i kyla. Skulle det vara sådär kallt att det inte finns något att äta så sticker den, säger han.

Kejsarörnen är en flyttfågel, därför är tiden i Skurup begränsad. Christian Ljunggren tror att den kommer stanna hela mars månad, när det våras lär den röra på sig.

– Då börjar det rycka i restarmen på den, kanske vill den då träffa andra kejsarörnar, säger han.

Text: Arvid Brandström
Foto: Christian Ljunggren