Krånglande trygghetslarm men inte i Skurup

SKURUP. I stora delar av landet har hemtjänsten upplevt problem med trygghetslarmen. Larmsamtal har fördröjts eller inte kommit fram, men Skurup är inte bland de drabbade kommunerna.

Sveriges Radio rapporterade i förra veckan om tekniskt strul med trygghetslarmen inom hemtjänsten. Det är kommuner som använder sig av larmleverantören Tunstall som drabbats och problemet uppstod i och med att företaget övergick till en ny larmplattform.

Bland de drabbade kommunerna finns bland annat Örebro, Askersund och Sölvesborg. I Luleå påträffades en person avliden av hemtjänstpersonal efter att larmsignalen fördröjts med fem timmar.

Skurups kommun använder sig inte av samma larmleverantör och har därför sluppit det tekniska strulet. Eva Persson, administratör för Skurups hemtjänst bekräftar att allt fungerar som det ska.

– Vi har kollat runt med personalen och tittat i loggar. Vad vi kan se har vi inte några fördröjningar eller uteblivna samtal.

I kommunen finns cirka 450 trygghetslarm utplacerade och hemtjänstpersonal åker på larm dygnet runt. Ambitionen är att vara på plats så fort som möjligt men det finns prioriteringar.

– Man ska komma ut så snabbt som möjligt. Om du bara tappat en tidning så kanske man får vänta lite. Men har man trillat så kommer vi så fort vi kan, säger Eva Persson.

Jonny Nilsson är en av alla dom i Skurup som behöver trygghetslarm i sin vardag.

– Larmet är viktigt för jag kan inte gå på toaletten själv, då brukar jag larma och då kommer personalen när de fått meddelandet.

Jonny Nilsson, boende på Flintebrohemmet som haft trygghetslarm sen 2013

Jonny Nilsson, boende på Flintebrohemmet som haft trygghetslarm sen 2013.

Tycker du att det funkar bra?

– Jo, jag tycker det funkar bra. Ibland tar det fem minuter, ibland tjugo för personalen att komma, men inte jättelänge.

 

Text: Malte Just

Bild: Malte Just & Pixabay.com