En jul på slottet utan marknad

SKURUP. Årets julmarknad på Svaneholms slott ställs in. Den som längtat efter glögg och julstämning behöver dock inte misströsta. En ”Jul på slottet” tar vid i dess ställe.

Här utanför porten i skenet av den traditionella julbelysningen kommer glögg och korv värma besökare.

Här utanför porten i skenet av den traditionella julbelysningen kommer glögg och korv värma besökare i väntan på inträde. 

Det blir ingen julmarknad på Svaneholms slott i år. Karin Andersson, styrelsemedlem i Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening, berättar  smittspridningen och 50-personsregeln omöjliggör en marknad i november.

-Det är en jätteapparat, vi har vanligtvis runt 70 utställare och börjar planera redan under sommaren. Det hade inte gått att genomföra.

Trots att föreningen, som också står bakom Svaneholms museiverksamhet, valde att ställa in redan tidigt i höstas var valet långtifrån enkelt. Julmarknaden står vanligtvis för majoriteten av föreningens årsinkomst, ett uteblivet tillskott som kommer lämna föreningen i en svårt sitts, medger Karin Andersson.

-Det är vår huvudinkomst, vi får in nära 200 tusen på två dagar, så det blir magert utan.

Skurupsborna kommer däremot inte lämnas helt utan jul på Svaneholm. Under de två sista novemberhelgerna ordnar föreningen med ”Jul på slottet”. I väntan på att bli någon av de 50 tillåtna inne i det juldekorerade slottet kommer utanför porten serveras glögg och grillas korv.

Till skillnad från en traditionell julmarknad innebär ”Jul på slottet” ett smittsäkert alternativ menar Karina Andersson, som fortsätter:

-Vi kan kontrollera att max 50 personer är inne samtidigt, och då finns det gott om plats inne i slottet så det blir tryggt.

Text och Foto: Daniel Ekström