Dyrare att köpa hus i Skurup

Det är väldigt häftigt. Priserna ökar hela tiden med det är fortfarande billigt, säger Ib Bergenholtz.

Det är väldigt häftigt. Priserna ökar hela tiden med det är fortfarande billigt, säger Ib Bergenholtz.

SKURUP. Bostadspriserna ökar ständigt men i år är ökningen i Skurups kommun större än de senaste åren. Under 2020 har priserna ökat med nio procent.

– Nu i coronatiden vill många jobba hemifrån och därför lägger man större fokus på boende. Och generellt sätt så finns det relativt lågt utbud och stor efterfrågan, säger Per-Arne Sandegren som är analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Ett vanligt hus i Skurup kostar idag cirka 3 miljoner kronor i genomsnitt. I fjol låg priset på 2,7 miljoner. En ökning som anses vara stor enligt Ib Bergenholtz, fastighetsmäklare i Skurup:

-Det är jättestort. Ökningen brukar ligga på 3–4 procent. Och det handlar om bostadsutbudet. Vanligtvis ligger över hundra objekt ute på Hemnet men nu finns det endast 35 objekt ute till salu.

Priserna stiger med efterfrågan. Allt fler vill lämna de stora städerna och flytta in i en mindre stad vilket höjer efterfrågan. Samtidigt hålls utbudet nere då många äldre önskar sälja sina stora hus och flytta till mindre hyreslägenheter. I Skurup är det dock få hyresrätter som är lediga.

Cirka 60 procent av dem som köper villor i Skurup kommer från Malmö enligt Ib Bergenholtz.

-Skurup är ett bra alternativ för de som vill flytta ut från städerna. Bra pendlingsavstånd och rimliga priser trots ökningen, säger Therese Malekzadeh, fastighetsmäklare i Skurup.

Samma hus som man köper för 3 miljoner i Skurup kostar cirka 4 miljoner i Svedala och 5 miljoner i Malmö. Det gör Skurup väldigt attraktivt anser Ib Bergenholtz.

Text: Abir Shalati

Bild: Arkiv