Skurups bibliotek tvingas bränna tusen böcker i månaden

Den före detta kultursamordnaren berättar att nedskärningarna gjorde att hon valde att säga upp sig. En bibliotekarie vittnar om bokcirklar som hålls i personalköket och att de tvingas bränna tusen böcker i månaden i brist på utrymme.

Förra veckan kunde Skurupsposten avslöja att en miljon i nedskärningar kan lämna barnen utan kultur. I denna artikel träffar vi Ann-Charlotte Oredsson som är tidigare kultursamordnare i Skurups kommun. Hon ansökte om subventionsmedel och andra stöd och var kommunens kontaktperson för kulturaktörer – uppdrag som idag inte blir gjorda på grund av personalbrist.

Ann-Charlotte Oredsson beskriver minskat politiskt intresse för kulturlivet i Skurup. Det gjorde att hon i våras valde att säga upp sig.

– Kulturen är styvmoderligt behandlad, det är därför jag sa upp mig, säger Ann-Charlotte Oredsson, som menar att grunden till problemet är politikernas nedskärningar.

Foto: Ann-Charlotte Ovedsson

Foto: Ann-Charlotte Oredsson

Trots att kultursamordnaren varit en nyckelperson i kultur- och fritidsförvaltningen valde kommunen att dra in tjänsten. Nu vill förvaltningen att den nya kultur- och fritidschefen även ska fungera som kultursamordnare. Ann-Charlotte Oredsson är skeptisk till det nya upplägget då det tidigare krävdes två separata heltidstjänster

– De har tänkt att den nya kulturchefen ska jobba med det övergripande strategiska i sin chefsroll men också agera som kultursamordnare. Det går ju inte, det är omöjligt, säger Ann- Charlotte Oredsson.

Även Skurups bibliotek har märkt att kultur inte prioriteras i Skurups kommun. Kerstin Wellner som är bibliotekarie upplever att politikernas intresse för kultur är alltför svagt.

– Politikerna lånar inga böcker, så de kommer ju inte hit. De vet inte ens vad ett bibliotek är, säger Kerstin Wallner.

Bibliotekarien Kerstin Wallner. Foto: Dusan Marinkovic

Foto: Dusan Marinkovic. Bibliotekarien Kerstin Wallner har varit anställd i kommunen under 30 års tid.

Biblioteket är fräscht och välbehållet men Kerstin Wallner berättar att de sällan kan erbjuda sina besökare det mest grundläggande, till exempel en lugn plats att studera. Det finns ett par platser att sitta, några av dem med datorer, men på grund av bibliotekets storlek blir man lätt störd.

– Vår bokcirkel tvingas sitta i personalköket. Vi behöver fler rum, det är hög efterfrågan på studierum för bokcirklarna, säger Kerstin Wallner.

Hon berättar också att de varje månad tvingas bränna mängder av böcker. Även om det handlar om att vissa är gamla eller inte lånats på länge, hamnar även många i containern för att frigöra plats åt nya. Bristen på utrymme tvingar bibliotekarierna till bokbål, något som upprör Kerstin Wallner.

– Containern har nyligen tömts, men vi brukar ligga på en tusen böcker i månaden. De skickas iväg för att brännas, det ligger något symboliskt i det, säger hon.

Lars Dekan (SD) är andra vice ordförande i kommunutvecklingsberedningen som ansvarar för kultur och bibliotek. Han berättar att besparingarna drabbat alla förvaltningar och inte bara kulturen. Han känner heller inte igen sig i att politiker i Skurup inte ska ha ett intresse för kultur.

– Jag har själv suttit i kulturnämnden och är väldigt intresserad av kultur. Vi från beredningen har till exempel haft våra möten på biblioteket, säger Lars Dekan.

Lars Dekan kände inte till uppgifterna om personalbrist och att kultursamordnartjänsten blivit indragen.

– Den informationen har inte nått mig. Men jag ska ta upp det med mina kollegor, detta är inget som tjänstemännen rapporterat på senaste mötet.

Text: Dusan Marinkovic
Foto: Dusan Marinkovic och Unsplash