Mitt i musikveckan: Folkkonsert

SKURUP. Denna vecka pågår årets första uppspelsvecka på Skurups folkhögskola. De tre musiklinjerna turas om att framföra verk som eleverna själva har skrivit. Skurupsposten har lyssnat på harpa. 

– Man brukar säga att modern musik är konst. Folkmusiken är äldre än så, det är en bruksmusik som använts vid olika tillfällen, säger Isabella Castro, folkmusiklinjens första harpist.

Isabella har alltid gillat harpa och har spelat i 12 år.

Isabella har alltid gillat harpa och har spelat i 12 år.

Klockan är strax innan sju men det har redan börjat mörkna, blåsten river i träden och deltagarna småspringer mot musikhuset. Från Replokal 1 hörs en fiol, avsparkade skor fyller hallen. Ett rödaktigt, mjukt ljus och heltäckningsmatta inne i replokalen. Barfotafötter och upprymt småprat fyller rummet, en känsla av förväntan i luften.

– Live in ten, ropar killen framför mixerbordet. 

Två kameror har riggats och det diskuteras vilken länk som går till denna livestream. På grund av corona kan inte uppspelningen hållas i aulan som vanligt utan livestreamas istället med liten publik.

– Live in five.

Isabella Castro, 23 år från Fyn i Danmark, kommer in på scenen. Första låten är skriven tillsammans med klasskamraten Anna som spelar dragspel. De har känt varandra länge men detta är första gången de står på scen tillsammans.

– Det är det bästa med folkmusiken, att vi är en så liten grupp. Folkmusiklinjen finns bara på tre folkhögskolor i Sverige och en i Danmark, så alla som går här känner varandra från kurser vi gått innan.

Isabella Castro går andra året på folkmusiklinjen vid Skurups Folkhögskola och detta är första gången hon framför låtar hon själv har skrivit. Harpa i folkmusik är ganska ovanligt i Norden, det är främst i keltisk musik som harpan är ett naturligt inslag. Det är också från den keltiska folkmusiken inspirationen till de egna låtarna har kommit, och förebilden är den skotska harpisten Catriona McKay.

– Jag har inte lyssnat så mycket på keltisk musik. Men så gjorde jag det och gillade det.

Sista låten spelas tillsammans med två fioler och en basfiol. Den är inspirerad av några vänner och deras segelbåt. Basens toner får hela publiken att gunga med.

Text: Matilda Kindström
Bild: Agnes Malteson

Vill du också lyssna på folkhögskolans musiker? Missa inte de återstående spelningarna. Torsdag klockan 13:00 och fredag klockan 13:00.