Landslagsboxaren tog brons i Bulgarien

Sara Svensson med bronsmedalj runt halsen efter fredagens match.

Sara Svensson med bronsmedalj runt halsen efter fredagens match.

SKURUP. Boxaren Sara Svensson från Skurups Kick- och boxningsklubb fick bronsmedaljen efter förlust mot Bulgarien i Balkan Cup. Nu siktar hon mot EM nästa år.

Förra tisdagen åkte de uttagna från Sveriges landslag ned till Sofia, Bulgarien, för att delta i boxningscupen för damer.  Semifinalsmatchen mellan Sara Svensson och bulgariska Zlatislava Chukanova ägde rum i fredags. Det var en jämn match, men denna gång dömde domaren till hemmaboxarens fördel.

− Jag kände ”va fan jag borde varit i final!”. Just där och då kändes det hemskt, jag var ledsen. Då känns det bättre när man känner att man gjort sitt bästa, men att det inte räckte hela vägen. Nu kunde jag känna på finalplatsen och därför svider det extra mycket, säger Sara Svensson.

Trots det är hon nöjd med sin insats.

− Jag är sjukt stolt. Brons är väl lite så där egentligen, man vill ju ta sig till final. Men det blev stolpe ut denna gång.

Den bästa matchen under turneringen var när hon fick möta en motståndare från Ryssland, en supernation inom boxning. En match som Sara Svensson vann.

− Jag kände att jag hade totalt kontroll och att det var mot Ryssland är extra kul.  Det känns härligt att kunna mäta sig med dem och kunna vinna över dem. Jag körde nästan över henne i sista ronden, säger hon.

Sara Svensson höll tidigare på med hästar, men tyckte att det var så mycket omkring med det. Med boxningen behöver hon bara sig själv och ett par skor. Hon började träna för ungefär sex år sedan som 27-åring. Hon tror att det hade varit svårare att slå sig in i ett fotbollslag så sent, med boxningen visste hon att hon skulle kunna börja tävla. Just tävlandet har hon målmedvetet siktat in sig på sen start. Det dröjde inte mer än ett år innan hon började. Med tävlingen utvecklas och utmanas hon.

− Jag älskar att träna, verkligen älskar, men utan tävlingen som morot… jag vet inte, jag behöver den på något vis, säger Sara Svensson.

Nu har Sara Svensson målet på OS i Tokyo 2020, vilket kräver att hon går ner en viktklass, från 54-kilosklassen till 51-kilosklassen.

− Jag får se hur det blir med det. Nu är mitt nästa stora mål att ta mig till EM 2018. Jag hoppas verkligen att jag blir uttagen och får prestera på den nivån, säger hon.

Sara Svensson vann i september Skurups idrottspris. I november drar projektet ”Fight like a girl” igång. Då ska alla tjejer i årskurs sju få chans att prova på boxning under skoltid. Tanken är att avdramatisera det första besöket i ringen. Och i förlängningen att få tjejer att våga ta plats.

− Det ska bli skitroligt. Vi vill slå hål på myten om att bara män håller på med boxning. Och slå hål på myten att ”att slåss som en tjej” är något dåligt. Vi vill ta bort den negativa klangen. Att vara kvinna och tjej är något positivt, säger hon.

Hon är van sen tidigare att träna barn och ungdomar. Det gör hon på Skurups Kick- och boxningsklubb där hon själv tränar sedan två år tillbaka.

− Det är jätteroligt och jättesvårt. Det är bra för mig som aktiv, för jag får en helt annan förståelse för mina egna tränare. Med barn är det mycket att tänka på. Det är spännande och man får så mycket respons och de lär sig fruktansvärt fort, säger Sara Svensson.

Text: Sara Wizén
Foto: Privat

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Skurupsboxare bäst i Sverige: ”Det är blod, svett och tårar” | #skurup18

Kommentarerna är stängda.