Mjölkning och fårklippning ska locka nya elever

_DSC0212

SKURUP. Hösten 2021 kan kännas långt borta, men för många niondeklassare är den skrämmande nära. Just nu håller gymnasieskolorna öppet hus för att locka nya elever. 

Under tisdagen presenterade Nils Holgerssongymnasiet i Skurup skolan för intresserade niondeklassare. Evenemanget är en tradition men det var ingen självklarhet att det skulle bli av i år.

Innan de nervösa och blyga ungdomarna får testa att mjölka skolans kor påminner Göran Thorsson, ansvarig för djurproduktionen vid skolan, om att hålla avstånd.

– Så har jag sagt det, vi har ju corona och grejsimojs.

_DSC0226

Göran Thorsson har jobbat på skolan sedan 1988. Enligt honom är gemenskapen på skolan stark och elever och lärare blir som en familj.

Han är tacksam över att evenemanget blev av om än i en mindre skala än tidigare. Då kunde 700-800 personer besöka gymnasiet under det öppna huset. I år var endast potentiella nya elever som anmält sig välkomna, medan tidigare elever och nyfikna lokalbor fick stanna hemma.

Vid Nils Holgerssongymnasiet kan man läsa tre program: fordon och transport, bygg- och anläggning samt naturbruk. Hela skolan har cirka 230 elever och populärast av linjerna är transportprogrammet.

_DSC0192

Julia Johansson och Elina Bakker har hört bra saker om skolan av kompisar som gått där.

Kompisarna Julia Johansson och Elina Bakker går i nian på Oxievångsskolan i Malmö och är intresserade av naturbruksprogrammet på skolan. Men ännu är inget beslut fattat och tanken på att börja gymnasiet känns stressande.

– Man vill ju välja rätt, säger Julia Johansson.

– Ja, och det är jobbigt med förändring, fyller Elina Bakker i.

_DSC0222

Nora Dittlau går endast i åttan och har ännu tid att bestämma sig för var hon vill studera.

Även Nora Dittlau besökte Nils Holgerssongymnasiet under tisdagen. Drömmen är att bli djursjukskötare men hon önskar slippa de pluggtunga naturvetenskapliga programmen och går hellre en mer praktisk utbildning.

– Det är kul att hålla på med djur, motiverar Nora Dittlau sitt intresse för skolan, och lägger till att det är ett plus att gymnasiet inte ligger för långt från hemmet i Anderslöv. 

_DSC0167

På skolan finns djur av olika storlekar, allt från råttor till åsnor.

I Skåne finns flera lantbruksgymnasier som tävlar om eleverna. Trots att öppet hus och sociala medier är bra sätt att locka nya elever berättar läraren Göran Thorsson att det mest effektiva sättet att marknadsföra skolan är att se till att nuvarande elever trivs.

– Om de är nöjda kan en elev locka två-tre nya, säger han.

_DSC0163

Varje år får ettorna på naturbruksprogrammet varsin kalv. Sandra Grehn Jellhede och Sara Schumann visar upp sina kalvar Nettan och Michelle.

Sandra Grehn Jellhede och Sara Schumann började på naturbruksprogrammet i höstas.

– Jag valde skolan med flest genuina människor, säger Sara Schumann som valde att söka till Nils Holgerssongymnasiet efter förra årets öppna hus. 

De tycker båda två att det känns bra att visa upp sin skola för potentiella nya elever.

– Man kan stå för den, vilket man kanske inte kan med alla skolor, säger Sara Schumann.

_DSC0208

Fåret Junior fick ny frisyr under skolans öppna hus.

Text och foto: Patricia Torvalds och Märta Tunbäck