Corona sätter stopp för spökparaden

Spökparaden 2018. Foto: Pia-Marie Wehrling

Spökparaden 2018.

SKURUP. Skurupsposten kan avslöja att det inte blir något 20-årsjubileum för spökparaden. 300–400 spöken och vålnader får nu skrämmas på annat håll. 

Spökparaden samlar ett stort antal skräcksugna barn och vuxna från Skurup samt från omkringliggande kommuner. Det är en grundbult i stadens höstfirande. Varje år brukar mellan 300-400 människor komma i full utstyrsel, för att gå ett fackeltåg från Erikstorget runt i Skurup.

I år ser situationen annorlunda ut. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att högst 50 personer får samlas i publika evenemang, Skåne har under oktober månad mötts av en andra våg corona och Skurup har haft en ökad smittspridning.

Det är inte förvånande att förutsättningarna för Spökparaden ser annorlunda ut i år, men hittills har ingen information gått ut, och i den lokala Facebookgruppen har flera undrat.

Annemi Svärd har hållt igång skräckfirandet i Skurup sedan 2009. Foto: privat

Annemi Svärd, som jobbar på Östergårdsskolan, har arrangerat paraden sen 2009, och bekräftar att morgondagens evenemang är inställt:

– Det är jättetråkigt för att jag vet att barnen uppskattar paraden. Samtidigt känns det skönt, med tanke på att jag jobbar i skolan och även är verksam som idrottsledare. Där har vi fullt fokus på covid hela tiden, så jag är helt slut nu. Det är rätt skönt att ha paus någon gång.

I år skulle varit 20-årsjubileum för firandet, som har Jan-Axel Åkerblom som ursprunglig initiativtagare. Han berättar för Skurupsposten att han tycker att det är synd, men förståeligt, att paraden ställs in år. Han säger att folkfesten alltid är uppskattad och välbesökt:

– Om du står vid Erikstorget och tittar tar det hela sex minuter innan hela paraden har gått förbi.

Text: Leo Nyström
Foto: Pia-Marie Wehrling