Mörka tider för nattvandringen

Ann Lundberg är ansvarig för Nattvandrarna Skurup.

Ann Lundberg är ansvarig för Nattvandrarna Skurup.

SKURUP. Engagemanget för nattvandring i Skurup har dött ut. Ann Lundberg, ansvarig för Nattvandrarna Skurup, menar att det finns ett växande behov av nattvandring, men att få är beredda att ta steget ut på gatorna.

Ann Lundberg startade upp Nattvandrarna Skurup för drygt tre år sedan. Som mest hade verksamheten femton aktiva vandrare, men efter ett tag började folk att droppa av. Sedan ett år tillbaka är det bara Ann Lundberg och en person till som är medlemmar.

– När det var som bäst var det riktigt bra, men sedan dog intresset ut och folk sa att de inte hade tid, säger Ann Lundberg.

Hon berättar att en förklaring brukar vara att man inte har barn i tonåren. Det har Ann Lundberg inte heller, men hon ser ett stort behov av att få ner våldet, skadegörelsen och droganvändningen i Skurup.

– Man läser det i tidningen och märker av det i byn. Nu är ungdomsproblemen tillbaka på samma nivå som när vi startade nattvandrarna, säger hon.

Det utdöende engagemanget för nattvandringen är ingen genomgående trend i Sverige. Tvärtemot startas det fler och fler nattvandringsgrupper berättar Janne Lundholm, verksamhetschef på stiftelsen nattvandring.nu.

– Det går upp och ner för vissa grupper, ibland är de aktiva och ibland inte. Tyvärr har vi märkt att det kan behöva hända något dramatiskt för att få igång nattvandringen igen, säger han.

Ann Lundberg tror inte att nattvandringen kommer att startas upp i Skurup igen på ett bra tag. Hon berättar att kommunen har startat initiativet ”Vuxna på byn” där vuxna kan anmäla sig för att frivilligt arbeta som fältarbetare. Men även där är det tunt på engagemang.

– Man får ofta en första kontakt med någon som är intresserad, och sedan stannar det där. Folk säger att det inte är deras ungar som är ute och ränner, men det är det, de vet bara inte om det, säger Ann Lundberg.

Text och foto: Hedvig Wrede