Villapriserna på väg uppåt i Skurup

Rasmus Persson, mäklare

Rasmus Persson, fastighetsmäklare i Skurup. Han fascineras av de vackra vyerna som går att hitta från hus mitt inne i centrum.

SKURUP. Enligt sajten hemnet.se har nyinflyttade till Skurup i flera fall betalt mer för sin bostad än utgångspriset. Just nu är efterfrågan stor och utbudet lågt.

Rasmus Persson är fastighetsmäklare i Skurup. Statistiken från hans arbetsplats stämmer bra överens med sifforna från hemnet.se.

— Jag har jobbat i Skurup som mäklare i drygt två år och jag har aldrig sett dessa höga priser förr.

Det är inte bara efterfrågan och utbudet som avgör, enligt Rasmus Persson. Kunder som får svar på alla sina frågor och behandlas väl är i regel beredda att betala lite mer för sin nya bostad.

Är det möjligt att ni satt för lågt utgångspris?
— Innan vi rekommenderar ett utgångspris till säljaren, gör vi en bostadsvärdering. Vi jämför med vad andra likvärdiga bostäder i samma område sålts för. Ju fler sålda bostäder i samma område, desto lättare är det att göra en rättvis värdering.

Rasmus Persson förklarar att en enskild bostad som sticker iväg i pris, får inte påverka prissättningen på övriga bostäder. Då gör mäklaren en rimlighetsbedömning.

Det händer att mäklare anklagas för att sätta lockpriser. Vad är skillnaden på för lågt utgångspris och lockpris?
— Alla kunder vill ha så bra betalt som möjligt för sin bostad. De brukar sätta två pris, ett de kan acceptera och ett drömpris. För att spekulanter ska komma till visningen sätter vi ofta ut det accepterade priset som utgångspris. Ett lockpris är däremot ett pris som säljaren aldrig skulle acceptera. Ett lockpris är också ett pris som är långt under marknadsvärdet.

De nyinflyttade till Skurup är i huvudsak barnfamiljer från Malmö. Rasmus Persson spekulerar i att flyttvågen beror på att bostadspriserna generellt är mycket högre i Malmö än i Skurup. Järnvägen och det goda serviceutbudet spelar en viktig roll när människor letar nytt boende.

Många av de som säljer sina bostäder i Skurup, flyttar inom samma kommun. Detta skapar en rörlig bostadsmarknad. Den skulle dock kunna vara ännu rörligare, enligt Rasmus Persson. Han säger att det saknas hyreslägenheter till äldre människor. De vill flytta ifrån sina hus, men hittar ingen ny bostad.

— Äldre vill gärna ha den service som man kan få i en hyreslägenhet. Går tvättmaskinen sönder ringer man hyresvärden. De vill gärna ha en marklägenhet eller en lägenhet med hiss, men dessa är få.

Text och foto: Maja Bergqvist

 

Fakta: Sålda bostäder i Skurups kommun, juli, augusti, september

Villor totalt: 35 st
Över utgångspris: 28 st
Utgångspris: 2 st
Lägre än utgångspris: 5 st

Radhus totalt: I st
Över utgångspris: 1 st
Utgångspris: –
Lägre än utgångspris: –

Lägenheter totalt: 5 st
Över utgångspris: 2 st
Utgångspris: 3 st
Lägre än utgångspris: –