Must – Ett måste i skördetider

SKURUP. För gud var det en oförlåtlig försyndelse att Adam och Eva åt den förbjudna frukten, men Robert Aveling tycker snarare att det är synd att inte tillvarata naturens resurser. Idag ser han till att överskott av äpplen och päron möter ett värdigt öde som must. 

2017 blev hans idé verklighet tack vare Skurups Sparbanks bidrag Miljonen och idag har verksamheten Mer must i Skurup burit frukt. Tanken bakom projektet var Robert Avelings idéer om att hitta ett sätt att tillvarata den frukt som annars går till spillo. 

Robert Aveling, projektledare för verksamheten Mer Must i Skurup som drivs av Slimminge byalag.

Tack vare bidraget kunde verksamheten köpa in moderna maskiner med elektrisk kross som underlättar mustandet. 

–Vi gör inte musten, utan vi hjälper människor att använda våra maskiner till att göra sin egen must. I stället för att var och en sitter i sin egen trädgård och krossar för hand så kan man ta med sin frukt till oss, säger Robert Aveling. 

Genom fortsatt stöd av Sparbanken och medlemmar har man kunnat utveckla verksamheten genom åren. Under hösten arrangeras med jämna mellanrum offentliga tillfällen för att musta. 

Intresset för mustandet hänger ihop med fruktskörden och i år har det varit mycket frukt. Samtidigt säger Robert att många inte känner till verksamheten och att de fortsatt behöver synas mer. 

–Vi är på olika platser och blir inbjudna av olika föreningar. Vi har nyligen varit i Skivarp och Stora Beddinge, och nu är vi även inbjudna till den nybildade Börringe bygdeförening. 

Så här kan det se ut när Mer must i Skurup är igång.
Bild: Mer must i Skurup

Hur fungerar det då? Man bör ha med sig 10-20 kilo (rentvättade) äpplen då man får ut hälften så mycket must som man har i kilo frukt. Vid offentliga mustningar betalas en avgift om 2 kronor per liter färdig must som man tar hem. Från 10 kilo och uppåt kostar det 3 kronor per liter (och 20 kronor per pressomgång). På plats finns det emballage i form av Bag-in-Box påsar och plastdunkar till försäljning.

Rester av äpplepressningen.
Bild: Mer must i Skurup

Hur gör man den bästa musten?

–Det är ju individuellt, men generellt tycker vi att man får den bästa musten om man blandar olika äppelsorter, eller blandar äpple med päron, säger Robert. 

–Och den godaste musten är den som serveras kylskåpskall, säger han. 

Har du överskott av frukt? Varför inte förvandla det till en kall och törstsläckande must? I helgen arrangeras två tillfällen, den 5 oktober i Slimminge och den 6 oktober i Börringe.

Text: Samar Kurdi