När handbollen är målet – Skurupssonen vill etablera sig i Allsvenskan

ANDERSTORP. Elias Mohlin blev under sommaren klar för småländska handbollsklubben Anderstorp SK. Med flytten kom nya möjligheter men också utmaningar – som att skaffa ett nytt jobb på ny ort.

I lördags vann nykomlingen Anderstorps SK över mesta mästarna Redbergslids IK med 21-19 i den allsvenska handbollspremiären. För nytillskottet Elias Mohlin inleds nu ett nytt kapitel i livet.

– Det är väl egentligen nu karriären verkligen sätter igång. Det är jätteroligt! Det känns ju hela tiden som att man är mitt i hetluften men man har ju bara spelat en allsvensk match, säger han.

Efter två år i HK Malmö där det mestadels blev spel i B-laget i division 2, påbörjades jakten på en ny klubbadress inför säsongen. Elias Mohlin berättar att det länge var tyst från klubbarna som han och sportchefen Robert Månsson hade hört av sig till. Om inte Anderstorp hade återkopplat och provträningen gått bra så är risken att nivån hade blivit en helt annan. 

 –  Jag misstänker att jag nog annars hade stannat kvar nere i Skåne och spelat i något division 2-lag, säger Elias Mohlin.

I stället blev det den näst högsta serien för den 21-årige kantspelaren som inte upplevde de dryga 26 milen från familjen och födelseorten Skurup som något större problem.

– Jag flyttade till Helsingborg när jag var 16 och gick handbollsgymnasiet där. I början fick jag ju mycket hjälp av familj och vänner men de senaste tre åren har jag väl varit ganska vuxen. Så just flytten är inte så speciell som den hade kunnat vara, säger han.

Elias Mohlin
Elias Mohlin från Skurup gör sin första säsong i Anderstorps SK. Foto: Anderstorps SK.

Även om glädjen var stor över att ha kritat på för Anderstorp, återstod problematiken att ordna ett jobb vid sidan av handbollen. För att kunna satsa på karriären jobbar därför Elias Mohlin, sedan slutet av augusti, 80 procent på ett lager i Värnamo. Ett lyckat upplägg då arbetsveckan består av fyra hela arbetsdagar men med kompromissen att få avsluta dagarna i god tid till att träningarna börjar.

–  Det var svårt för mig att hitta kontakter med jobb. Jag ville ju ha ett jobb klart innan jag flyttade upp men jag är väldigt nöjd med lösningen, säger han.

Anderstorps målsättning att som nykomling stanna kvar och etablera sig i Allsvenskan, passar bra in på Elias Mohlins egen målbild. Utöver att fortsätta utvecklas och komma in i laget, berättar han om målbilden att kunna bli en etablerad vänstersexa i Allsvenskan och att förhoppningsvis kunna ta steget upp i Handbollsligan.

Nästa match spelas lördagen den 30 september och då är det OV Helsingborg som står för motståndet. En klubb Elias Mohlin har bra koll på då han representerade utvecklingslaget som junior och känner många i föreningen.

–  Jag har också några gamla klasskamrater från gymnasiet som lyckats ta en plats på bänken där, så jag hoppas de får spela lite, säger han.

Om segertåget fortsätter att rulla återstår att se. Mötet mot Helsingborg är dock bara en av många anhalter på den långa resan mot etablering i Allsvenskan.

TEXT: Eric Hansson