Första spadtagen – Skurups skejtpark blir verklighet 

Peter Ekmark och John Magnusson ger tummen upp till den nya skejtparken.

SKURUP. På Erikstorget har en efterlängtad skejtpark börjat byggas. Projektet är ett samarbete mellan kommunen och engagerade skejtboardåkare. Om allt går enligt planerna beräknas den stå klar till våren 2024. 


Efter att beslutet om skejtparken gick igenom i kommunfullmäktige år 2020 har turerna varit många. Från början var tanken att parken skulle vara färdig under sommaren 2022, men processen har dragit ut på tiden. 

Lars Johansson, projektledare för skejtparken, menar att det funnits naturliga anledningar till fördröjningen. 

– Vi har behövt göra många utredningar. Det har handlat mycket om lokaliseringsutredningar, alltså var vi ska förlägga parken. Men också om markutredningar och bullerutredningar.

Lokaliseringen är Lars Johansson speciellt nöjd med. 

– Det är en central placering. Fördelen med den här platsen är också att det finns trygghetsvärdar som kör förbi här ofta. 

Kommunens Lars Johansson är projektledare för nybygget.

Beslutet om parken har fått både ris och ros från kommunens invånare. En del av de boende i området är rädda att skejtparken kommer orsaka oljud. För att förhindra det har kommunen beslutat om ett bullerskydd. Dessutom kommer skejtparkens öppettider att regleras med gatulampor, som sätts upp i samband med bygget. Vilket klockslag som skejtparken kommer att släckas om kvällarna är ännu inte bestämt. 

Lars Johansson menar att det alltid finns två sidor av ett mynt. Skejtparken har fått mycket positiv respons också, framförallt från ungdomar. Peter Ekmark, en lokal skejtboardåkare, har längtat efter detta i 20 år. Nu är han med och hjälper till med de första byggförberedelserna. 

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han. 

Skejtparken är ett samarbete mellan Skurups kommun och skejtboard-entusiaster. John Magnusson jobbar för Bryggeriet, en förening som bygger och driver skejtparker i Malmö med omnejd. Tillsammans med lokala skejtboardåkare har han planerat och ritat den nya parken. Han tror att den kommer locka många olika skejtstilar och människor. 

– Det kommer att vara en streetpark i huvudsak, men vi kommer till exempel bygga en bowl också. Parken kommer att funka bra för både nybörjare och för tävlingar. Det blir en grym mötesplats.

Om John Magnussons förhoppningar går i lås kommer parken att invigas med Skateboardcupen, en nationell skejtturnering. 

Inom kort tas de första grävtagen på Erikstorget. Lars Johansson är stolt över att de äntligen är igång. 

– Det är jättekul. Jag hoppas att den kommer att sprida mycket glädje. 

Skiss över skejtparken. Illustration: Bryggeriet.org

Text och foto: Alva Lindsmyr