Vinnare i lotteri får köpa festbiljett

Nobel. I år köpte studenter lotter för 194 550 kronor av en studentförening. Vinnarna får köpa varsin biljett till nobelfesten.

För 50 kronor kunde alla studenter delta i Stockholm studentkårers centralorganisations (SSCO) Nobellotteri. Föreningen ordnade sedan en lottdragning där 40 personer får chansen att köpa varsin biljett till Nobelbanketten.

Elin Clemmedsson som är en av organisationens två övermarskalkar tvekar över frågan om organisationen är ideell eller inte.

– Nja, det är lite till och från det där, säger hon.

Vad det ekonomiska överskottet går till säger hon sig inte kunna svara på i nuläget.

Utöver Nobellotteriet ägnar sig SSCO åt att försöka lyfta studentfrågor till politiker och andra beslutsfattare. Organisationen om cirka 50 medlemmar arrangerar även flera studentfester.

I snitt har de studenter som idag befinner sig på Nobelbanketten köpt sju lotter var. Priset de sedan betalat för kalaset är 2 600 kronor på person. Där ingår förrätt, varmrätt, dessert, vin och kaffe.

FAKTA:
Då vinsten inte är en betald biljett till galan utan möjligheten till att köpa en faller inte Nobellotteriet under Lotterilagen.

Enligt Lotterilagen 3 § :
Med lotteri avses i denna lag en verksamhet där en eller flera deltagare, med eller utan insats, kan få en vinst till ett högre värde än vad var och en av de övriga deltagarna kan få.

Isabella Sundell