Nobelpriset i litteratur: ”Akademien ska överraska”

Joar Gerhardson och Joakim Andersson funderar över vem som får årets nobelpris i litteratur.

Idag delar Svenska Akademien ut Nobelpriset i litteratur. Blivande författare på Skurups skrivarlinje spekulerar i möjliga vinnare. Vilka de tror och vilka de hoppas på skiljer sig åt. 

Vem hoppas ni ska vinna?

–Jag hoppas vinnaren är någon jag inte hört om. Nobelpriset är som världens största legitimerade boktipsare, säger Hedvig Halldenius.

–Anne Carson vore kul, säger Niklas Åkesson och Paula Westerberg instämmer.

Paula Westerberg och Hedvig Hallenius deltar på skrivarlinjen.

–Jon Fosse. Han är bra, han är duktig, jag gillar honom. Han experimenterar väldigt mycket med prosaskrivandet på ett sätt som är vågat. Han är väldigt aktuell och har varit med i spelet länge, men det är vad jag hoppas, inte vad jag tror. Jag tycker att Akademien ska överraska, säger Joar Gerhardson.

Joakim Andersson håller med om att akademien ska överraska. Han tycker det är på tiden att Akademien ger priset till någon som är död. 

– Jag tycker det är motiverat om de ger det till Inger Christensen, hon dog 2009, det är lagom länge sedan, säger Joakim Andersson.

Vem tror ni kommer vinna?

–Ngũgĩ wa Thiong’o, kanske. Eftersom han slutat att skriva på engelska, det koloniala språket, säger Niklas Åkesson.

–Jag hoppas det är någon som sträcker sig in och orkar skriva om vår tids polarisering. Konsten behöver skriva och bearbeta det. Men jag vet inte vem det är, säger Max Bjuggfelt.  

Text och Foto: Alva Lindsmyr och Dina Johnsrud Aarnes