Nya vapen i kampen mot parasiter

WEB_INRIKES

MEDICIN. I kväll smäller det. En stor belöning delas ut efter åratal av flit och slit till nytta för mänskligheten.

Var goda stig fram och ta emot priset från Hans Majestät Konungens hand.

De tre personer som i kväll har äran att ta sig fram mot det stora vita Nobelemblemet på blå mattan i konserthuset i Stockholm.

Årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin är William C Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu. Campbell och Omuras upptäckter har lett till en ny klass av läkemedel som är extremt effektiva mot sjukdomar orsakade av parasiter

De har utvecklat nya terapier som har revolutionerat behandlingen av några av de mest spridda och ödeläggande parasitsjukdomarna i världen.

Vi delar inte bara planeten bara med andra människor utan även med större djur och miljontals mikroorganismer. En hel del av dem är skadliga, och till och med dödliga, för oss människor.

En medicinskt viktig grupp är parasitiska maskar. Maskarna beräknas infektera en tredjedel av väldens befolkning. Särskilt Afrika söder om Sahara, södra Asien och Mellan- och Sydamerika är drabbat.

Malaria har utgjort en farsot under hela mänsklighetens historia och sprids via myggor. Som orsakas av encelliga parasiter. Parasiterna infekterar de röda blodcellerna i kroppen.

Infektionen orsakar feberattacker och i svåra fall organskador som kan ha en dödlig utgång.

Mer än 3,4 miljarder människor i de fattiga delarna av världen, löper stor risk att bli smittade av malaria. Sjukdomen skördar varje år fler än 450000 liv, framför allt bland barn.

Malaria har behandlats traditionellt med kinin men utan stor framgång. Mot slutet av 1960-talet hade alla försök att utrota malaria medicin misslyckats.

Tu började studera gamla örtmedicinrecept för att se om det kunde ge uppslag till nya former av behandling mot malaria. Från en storskalig analys av olika örtbaserade avkok framstod växten Artemisia annua.

Den beståndsdelen kom att kallas Artemisinin som representerar en ny klass  malarialäkemedel är unik som Youyou Tu fick fram dödar malariaparasiten på ett tidigt stadium.

Campbell, Omura och Tu har alla tagit behandlingen av parasitsjukdomar till en ny nivå. Det globala genomslaget av upptäckterna samt deras nytta för mänskligheten är gigantiska enligt Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet.

Text: Ulla Klink
Foto: TT

FAKTA
– Namnet malaria kommer från italienskans mal(a) aria som betyder ”dålig luft”.
– Malaria orsakas av en parasit som sprids av myggor. I människokroppen förökar sig parasiterna i levern och infekterar de röda blodkropparna.
– Feber, muskelvärk och huvudvärk är de viktigaste symtomen.

(Källa: SVT)