Nyanlända ger gamla cyklar nytt liv

SKURUP. I oktober förväntas Skurups cykelbibliotek rulla igång. Verksamheten är en del i ett kommunprojekt som främjar integration. Skurupsposten besöker verkstaden.

Cykelbibliotekets lokal på Östragårds gård i Skurup är så ny att den inte ens har en skylt. En stjärna i fönstret visar vägen.
I verkstaden jobbar Adnan Jarboaa med cyklarna. Han säger att de precis fått tillträde till lokalerna som är ett riktigt renoveringsprojekt. Han är i full gång med att måla väggar, ställa i ordning kontoret och fixa i köket.

adnan1

Adnan Jarboaa, 21, i den nya verkstaden.

Fokus ligger dock på cyklarna, som Adnan Jarboaa entusiastiskt berättar om:

– Vi får in överblivna cyklar från polisen och Skurupshem som vi sedan lagar och målar om. När jag var liten höll jag på mycket med cyklar, inte att reparera dem utan att köpa och sälja. Jag var en riktig liten businessman, tillägger han och skrattar.

På cykelbiblioteket utgår man från ett klassiskt koncept, men istället för böcker är det cyklar som lånas ut. Tjänsten fungerar på följande vis: låntagaren skickar sitt personnummer till en sms-tjänst som därefter skickar en kod tillbaka som låser upp cykeln. Låntagaren har sen tillgång till cykeln i tre veckor.
Om den inte lämnas tillbaka debiteras personen 500 kronor. I verkstaden kommer också försäljning av cyklar att bedrivas.

– Det ska vara billigt att köpa cyklar här i och med att vi får dem gratis, säger Adnan Jarbooa.

cykel

Polisen donerar överblivna cyklar, som sedan rustas upp och målas gröna.

Som främsta finansiär för projektet står Skurups kommun som förutom att samordna projektet har köpt in lås, slangar och lampor till biblioteket. Verksamheten är en del i den kommunala satsningen ”Skurups hjältar” och syftet är att integrera människor som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden.

Henrik Lundblad, näringslivsstrateg i kommunen, berättar att de arbetar med flera liknande satstningar och bland dem cykelbiblioteket. De som jobbar i verkstaden är nyanlända eller andra som vill ta sig in på arbetsmarknaden.
Adnan Jarboaa uttrycker sin glädje över chansen att få jobba med cyklarna.

– Jag har varit i Sverige i tre år. Hemma i Libyen jobbade jag med många olika grejer. Här i Sverige har jag jobbat inom restaurang och på sjukhuset där jag lärde mig lite svenska och så. En man på kommunen kontaktade mig och hjälpte mig att få jobb här. Så nu är det cyklarna som gäller. Det är kul och passar mig, säger han.

Text och foto: Teodor Dimblad och Henrik Smångs