Ridskoleverksamhet utan pengar

På anläggningen bor flera fyrbenta djur.

På anläggningen bor flera fyrbenta djur.

Drömmen är att gården ska bli en mötesplats för ungdomar.

Drömmen är att gården ska bli en mötesplats för ungdomar.

Jennie Rosewall äger anläggningen sedan februari i år.

Jennie Rosewall äger anläggningen sedan februari i år.

Josefin Bürlow jobbar i stallet tre dagar i veckan som del av LSS dagliga verksamhet.

Josefin Bürlow jobbar i stallet tre dagar i veckan som del av LSS dagliga verksamhet.

SKURUP. Det har varit en hektisk månad för Jennie Rosewall sedan ridskolan startade upp i Sandåkra. Som ägare av anläggningen har hon haft mycket att förbereda och det har varit högt tryck inför terminsstarten.

Föreningen vill erbjuda ridning för alla. Oavsett om man är barn, vuxen, nyanländ eller har en funktionsnedsättning så ska det finnas möjlighet att syssla med ridsport. Visionen är att anläggningen ska kunna fungera som en gemensam, öppen plats där barn, ungdomar och vuxna kan mötas. Utan kommunens stöd är det dock inte möjligt.

Sandåkra Ridklubb bedriver ridskoleverksamhet på Jennie Rosewalls gård sedan mitten av augusti och klubben har drygt 100 medlemmar. Här finns förutsättningar att driva dagsverksamhet, ha träningsläger och möta likasinnade, säger Jennie Rosewall.

Verksamheten går för tillfälligt inte runt ekonomiskt. Jennie Rosewall säger att det krävs stöd från kommunen för att kunna göra det till en säker anläggning och tillgodose de behov som finns.

-Om föreningen får investeringsbidrag hade vi kunnat handikappanpassa anläggningen, få bra belysning och göra den mer säker, säger Jennie Rosewall.

I dag gör Jennie Rosewall administrativt jobb, sköter stalltjänsten för 23 hästar och håller lektioner. Föreningen behöver bli större för att kunna anställa fler och ridskolan måste ta mer betalt för lektioner om inte kommunen stöttar. Det har länge talats om en ridanläggning i Skurup, men än finns det inga planer.

-Här står jag med en bra anläggning, stora ytor och allt som kommunen kräver. Ändå vill de inte bidra.

Martin Kalén, fritidsstrateg i Skurups kommun, säger att det finns en ansökan från Sandåkra Ridklubb om ekonomiskt stöd, men att det inte tagits några beslut. Han menar att det är politiken som styr det.

-Vi har prioriterat fotbollen före ridsporten, säger Martin Kalén.

Göran Pettersson, ordförande för kultur och fritidsnämnden i Skurup, säger att ridning är en sport som måste stöttas.

-Vi får inte glömma bort ridsporten. Förut var det mest vuxna, men nu är det barn och ungdomar som behöver förutsättningar för att utöva sin idrott.

På tisdag ska Sandåkra Ridklubbs ansökan tas upp i kommunstyrelsen.

-Jag är ju bara en del i det hela, men man måste se till så att det blir pengar till ridsporten framöver, säger Göran Pettersson.

Text: Martina Stanley
Foto: Sofia Ekhem