Ökat bi-intresse får Skurupföretag att växa

RYDSGÅRD. Ett ökat intresse för biodling i Sverige har fått det lokala företaget Beefuture att växa ur trädgården i Skurup och in i Rydsgård. I den nya lokalen hanterar man och rengör bivax och ramar för återanvändning åt kunder från syd till norr – ända uppe till Boden.

Vad som började som ett intresse med flera bi-samhällen på en gård i Småland blev ett familjeföretag i Skåne. Efter flytten till Skurup startade Fredrik Wallesjö företaget Beefuture AB, där tog deras unika tjänster form. Nu har företaget även växt ur Skurup och in i större lokal i Rydsgård.

– Det är efterfrågan. Den svenska biodlingen ökar markant, fler och fler vill vara biodlare, säger Fredrik Wallesjö, grundare till företaget.

De senaste åren har intresset för biodling ökat. Hur många biodlare som finns i Skurups kommun kan han inte svara på riktigt, men det är kunder över hela Sverige som fått företaget att växa och behövt anställa.

En av många bikupor som Beefuture tar hand om varje dag. Vaxet ska smältas ur och göras till nya vaxplattor och ramarna ska rengöras från smuts och sjukdomar.

– Vi tar hand om biodlarnas bivax och gör nya kakor. De lämnar sina ramar som vi sen smälter av vaxet från och rengör, sedan skickar vi tillbaka det till kunden. Vi gör det också för att hindra att sjukdomar sprids, förklarar Fredrik.

Förutom att återförena Sveriges biodlare med sin egen bivax för återanvändning så rengörs de ramar som vaxen sitter i genom sterilisering under tryck i en så kallad autoclav. Det är bland annat i ramarna där sjukdomar och parasiter kan fastna och riskera att smitta stora bi-samhällen hos biodlarna.

Vaxet smälts ur sina ramar till klumpar, sedan ner i en maskin som smälter om till nya vaxplattor.

– För 25 år sedan brukade biodlaren vara 65 och uppåt, nu är biodlaren kvinna i 30-årsåldern. Det har ändrat sig väldigt mycket. De gamla odlarna finns kvar men det är många som också blir intresserade av biodling och börjar med det som en bisyssla bredvid sitt arbete med 40-50 kupor, säger han.

Hos Svenska Biodlares Riksförbund fanns 14 725 medlemmar registrerade över hela Sverige förra året, en ökning med 1 000 från 2018. Idag är dem över 16 000. Den stora ökningen har i sin tur gjort bivax till en bristvara, ett problem som skapat det stora behovet av företagets tjänster.

Fakta

Beefuture AB grundades 2015 och har idag 3 anställda.
Den 7e och 8e november har dem öppet hus.

Text och foto: Pontus Jensen Karlsson