Ont om mat på dödens väg
RYDSGÅRD. På fyra år har två mataffärer tvingats stänga på västra Storgatan i Rydsgård. Vid årskiftet stängde den tredje.
Västra storgatan kallas i folkmun för dödens väg. Genom åren har mataffärerna inte blivit långvariga på gatan. Några år efter öppning har de tvingats stänga på grund av dålig lönsamhet.
Senaste butiken i raden att slå igen blev Jourlivs. Sedan öppningen 2013 har de kämpat för sin överlevnad men vid årskiftet gick det inte längre. Nu finns det ingen mataffär i Rydsgård.
Josefin Nielsen som som bor i Rydsgård tycker att det är tråkigt att Jourlivs stängt, men hon tycker inte att det är särskilt konstigt.
– Det var hutlösa priser och ofta korta datum på varorna, säger hon.
För att en mataffär ska överleva i Rydsgård tror Josefin Nielsen att nyckeln är ett sortiment med mycket ekoprodukter.
– Jag har småbarn och handlar alltid ekologiskt, oftast på Netto. De har bra priser, säger hon.
I tre år har Mats Andersson bott i Rydsgård. Han håller med Josefin Nielsen om att Jourlivs hade ett dåligt sortiment och höga priser.
Han tror också att det är viktigt med en mataffär för ett levande Rydsgård. Och för att en mataffär ska kunna överleva gäller det att invånarna ställer upp och handlar.
– Nu finns det ju bara lill-kiosken kvar, där kan man handla mjölk men inte mycket mer än så, säger han.
Kommundirektör Marcus Willman tycker att det är beklagligt att Jourlivs tvingats slå igen.
– Rydsgård är en viktig del i kommunen, och en mataffär är en viktig del för att levande centrum, säger han.
Nu måste Rydsgårdsborna åka till Skurup eller Skivarp för att handla mat.
Text: Jonas Sylvén
Foto: Frida Tranvik