Pensionärer som möts

IMG_0085

Kjell Bengtsson, ordförande för SPF-Seniorerna.

SKURUP. Var tredje pensionär i Sverige lider av ångest och depression enligt Pensionärernas riksförbund. En stor bidragande faktor är den sociala isoleringen.

SPF-seniorerna är ett förbund i Skurup som för pensionärer samman i Skurup.

-För oss är det viktigt att ta vara på den sociala gemenskapen, säger Kjell Bengtsson, ordförande i SPF-Seniorerna.

SPF-seniorerna finns i hela Sverige och har omkring 600 medlemmar i Skurup. Styrelsen består av ordförande, sex ordinarie ledamöter och fyra suppleanter med flera.

Den yngsta medlemmen är omkring 65 år och den äldsta över 90. I Skurup anordnar förbundet allt från dans, teaterbesök och resor till utbildning inom trädgårdsskötsel, språk och tryggare ekonomi.

Utbudet på aktiviteterna är ideellt finansierade eller framtagna ur den den årliga medlemsavgiften. Kjell Bengtsson, 77 år, före detta verksam inom växtskydd och kemikalier, har varit vice ordförande i SPF-seniorerna i fem år. Vid årsskiftet blev han vald till ordinarie ordförande.

-Det första året är alltid en prövotid, det tar ju tid att komma in i rutiner men vi avlastar varandra. Vi är ett mycket bra styrelseteam.

Som medlem går det även bra att föra fram önskemål på resor och utflykter.

I går var det dans i en av lokalerna i Folkets Park på schemat för pensionärerna i Skurup. I morse var det boule.

-Dansintensiteten var mycket hög. Vi äter en god middag vid fyra och sen är folk uppe och dansar till nio. Snacka om sundhetsfrämjande, säger Kjell Bengtsson.

Skurups kommun har sett till att förbundet fått lokaler till sina sammanträden.

-Vi har blivit väl bemötta av kommunen och har ett glädjande samarbete. Det är inte i alla kommuner man har samma möjligheter.

Kjell Bengtsson upplever att föreningen växer och ser den som viktig för att ta vara på den gemenskapen pensionärer får med varandra i ett sammanhang.

Text: Rebecca Watts Foto: Kjell Bengtsson