Konsten helar flykten från Syrien

Konsten är terapi för Alqumit Alhamad.

Konsten är terapi för Alqumit Alhamad.

SKURUP. Flykten från Syrien blev början på ett nytt liv. I dag är 25-årige Alqumit Alhamad konstnär, aktivist och lärare. I Skurup har han hittat hem, till både sig själv och konsten.

Alqumit Alhamad sitter på marken på Zimmermans Backe. En grönskande kulle i utkanten av Skurup som han själv kallar för ”One Tree Hill”. Hit går han ofta för att rita och finna inspiration.

Genom konsten får Alqumit Alhamad utlopp för sina tankar om homosexualitet, feminism och jämställdhet. Som homosexuell i Syrien levde han under ständig rädsla att bli förföljd. Kriget tvingade honom på flykt, men främst hans sexuella läggning.

– Jag tror att hemska upplevelser antingen kan berika eller sabba en människas liv. Jag tänker att de har gjort mig till den jag är idag, säger han.

Förutom konstnär är Alqumit lärare på mönsterkurs på Skurups bibliotek

Förutom konstnär är Alqumit lärare på en mönsterkurs på Skurups bibliotek.

Som liten satt Alqumit Alhamad hemma i Raqqa och skissade Pokemon- och mangafigurer. Trots att hjärtat klappade för konsten ville han göra sin familj glad och funderade på om han i stället skulle gå i släktens akademiska fotspår.

– En dag berättade mamma att hon hade öppnat mina ritböcker. Hon hade förstått min passion för konsten och utbrast: ”Alqumit, du borde börja på konstskola istället!”, berättar han.

Alqumit Alhamad kom in på konstskolan i Aleppo 2011. Det var samma år som Den arabiska våren nådde Syrien och revolutionen mot regimen började. Aleppo blev mer och mer oroligt.

– En dag träffades min skola av en bomb. Jag satt med några klasskompisar och pratade när byggnaden plötsligt exploderade. Det låg brinnande kroppar och kroppsdelar överallt, berättar han.

Under bombattacken på skolan dog 82 studenter, många var hans klasskamrater. Alqumit Alhamad var i chock och stängde in sig på sitt rum i en vecka. Då bestämde han sig för att avsluta sina studier och flytta hem till Raqqa.

I början av 2014 kom ISIS till Raqqa. De införde strikta regler som kläd- och uppförandekoder, satte upp sina svarta flaggor överallt. Till slut lyckades familjen fly till Syriens västkust.

Det blev allt svårare för homosexuella att vara kvar i landet överhuvudtaget, när det blev så kontrollerat.

– ISIS började förfölja och avrätta homosexuella. Min familj insåg att om jag inte skulle bli mördad skulle jag hamna i fängelse. Det fanns egentligen bara ett alternativ kvar för mig, att fly, berättar Alqumit Alhamad.

Familjen sålde allt de ägde för att kunna köpa en flygbiljett till honom. Efter en månads resande genom Europa landade han i Stockholm. På ett flyktingboende utanför Västerås kom han sedan i kontakt med ett familjehem i Skurup.

– Tänk att det bara är ett drygt år sedan jag klev av tåget på Skurups station. Mitt liv förändrades verkligen när jag kom hit. Jag har mött så många fantastiska människor och jag får hålla på med det jag älskar mest. Nu vill jag ge tillbaka till Sverige, säger han.

Genom konsten kan Alqumit Alhamad försörja sig och för en vecka sedan fick han sitt uppehållstillstånd. Sedan han kom till Sverige har han haft åtta egna konstutställningar och medverkat i andra konstnärers projekt. Han har haft ett TED Talk och medverkat på ”The Conference” i Malmö i ett samtal tillsammans med artisten Jason Diakité.

I början av december har han utställning på ett galleri i Köpenhamn.

– Jag vill visualisera mina upplevelser och emotioner från kriget. Jag vill inspirera andra att allt är möjligt, trots det mörker jag gått igenom. Det är det som gjort mig till den jag är. Björk säger det så bra; I like things that are pretty, and I like things that are very brutal”.

Den senaste utställningen "Bird Requiem" visades på Inkonst i Malmö i september.

Den senaste utställningen ”Bird Requiem” visades på Inkonst i Malmö i september.

Text & foto: Sanne Kleiner