Virus sprider rädsla på ridskola

Det har varit ett tufft år för ridskolan i Sandåkra. Därför är skräcken extra stor att det så kallade abortviruset ska drabba ridskolans hästar.

hage

Drygt 20 hästar går i hagarna runtom stallet.

Verksamhetsansvarige Jennie Rosewall beslutade i fredags att stänga portarna för alla inkommande hästar. Det var en försiktighetsåtgärd för att skydda stallet från det ökända abortviruset. Men det var inte ett lätt beslut att publicera informationen på ridskolans facebook-sida.

–Jag var lite orolig för att stänga ner. Sist jag gjorde det för några år sedan när det var kvarkaepidimi, så blev jag uthängd på internet för att jag hade fått kvarka. Det spred sig jättesnabbt och vi fick dåligt rykte.

Kvarka är en hästsjukdom som årligen drabbar ett femtiotal stall i Sverige. Den här gången var det dock ett ökänt virus som fick stallet att stänga.

I torsdags rapporterade Ystads Allehanda om att en häst i Sjöbo drabbats av viruset EHV-1, vilket i värsta fall kan utvecklas till en neurologisk sjukdom med plötslig död som utgång.

Enligt anmälningsplikten ska djurägaren rapportera till länsstyrelsen om viruset påträffas och följa rekommendationer för lämpliga åtgärder. Isolering av den insjuknade hästen är en vanlig åtgärd, då viruset är luftburet.

Barbie

Hästen Barbie är en av stallets friska hästar.

Med anledning av detta skrev även den drabbade hästägaren ett inlägg i sociala medier för att informera andra hästägare. Stämningen var hätsk i den efterföljande kommentarsstormen. En närliggande gård förbjöd hästägaren att rida i närheten av dennes hage.

Sandåkra ridklubb har aldrig drabbats av abortviruset berättar Jennie och knackar i den massiva trädörren vid stallets ingång. 

–Skulle vi få in det här och hästarna börjar dö, ja ni kan tänka er själva. Med förra årets ekonomiska sits, med höet och allt. Vi skulle inte kunna ta en till sån grej. Då skulle vi behöva stänga ner direkt, säger Jennie.

Skurupsposten rapporterade i september om hur den svåra torkan drabbade ridskolan. Foderbristen har gjort att ridskolan har fått importera hö från såväl Holland som Australien med stora påfrestningar för verksamhetens ekonomi som följd.

Att ridskolan hålls stängd för inkommande hästar tills vidare, tror Jennie inte kommer påverka ekonomin avsevärt.

–Vi har cirka 15 stycken utomstående som har ridhuskort här, och dom drabbas såklart av att vi håller stängt. Men vår största verksamhet är ju ridskolan. Och hade vi fått stänga ner så hade våra 120 ridskoleelever blivit drabbade, och det hade inte varit roligt. Jag vill inte ens tänka tanken.

 

Text: Julia Ericsson

Foto: Ella Sjödin