Polisen ger inte upp om att gripa stenkastare på E65:an

Stenskott på personbil. Källa: flickr.

Stenskott på personbil. Källa: flickr.com

Svensk och dansk polis jobbar fortfarande med stenkastningarna som ägt rum under sommar och höst längs E65:an mellan Malmö och Ystad. Detta trots att polisen inte vet om fallen handlar om stenskott eller stenkast.

Sedan i april i år har framför allt danskar som kör på E65:an mellan Danmark och Bornholm fått sten kastade mot sina bilar. Vid ett tillfälle hade polisen 115 fall öppna men polisen kan inte med säkerhet säga hur många av dem som var stenskott eller stenkast. I augusti bevakade polis motorvägen aktivt och trots att det finns ett erbjudande om belöning för tips om gärningsmannen finns det ännu ingen misstänkt.

En förundersökningsledare och en utredare jobbar fortfarande aktivt med utredningen och dansk polis är inkopplad för att hjälpa till med förhör. I nuläget kan polisen inte heller svara på hur många fall som är öppna men några har skickats på teknisk undersökning.

Tidigare har också gärningsmannaprofilgruppen varit inkopplad. Det är en grupp som ger lokal polis hjälp med särskilt komplicerade utredningar, så som grova våldsbrott. De kom inte fram till något angående stenkastningarna på E65:an.

– Målsägandes berättelser var för få eller platta för att ligga till grund för deras arbete, säger Andreas Hermann som är utredningsledare på polisen. 

Om polisen kommer få fast gärningspersonen kan inte Andreas Hermann uttala sig om men han berättar:

– Generellt kan jag säga att den här typen av brott som går hastigt och i stunden är svårt att utreda, säger Andreas Hermann. 

Hanna Nyberg