Premiär för Plugga i Skurup-podden

Pia-Mari är skaparen bakom Plugga i Skurup-podden.

Pia-Mari är skaparen bakom Plugga i Skurup-podden.

Den nylanserade Plugga i Skurup-podden ska hjälpa de som vill söka in till skurups folkhögskola. Skaparen Pia-Mari Wehrling vill dock inte bara ösa lovord över skolan, utan hennes tanke är att ge en lite mer nyanserad bild.

Den nya podden ska ge de som söker till Skurups folkhögskola råd och förklara för dem hur ansökningsprocessen går till.

-Jag önskar att personer som är i samma situation som jag var i för ett år sedan lyssnar. Som kanske är nervösa inför olika antagningar och inte har så bra koll på vad Skurups folkhögskola är, säger Pia-Mari Wehrling.

I podden intervjuas deltagare från de olika linjerna. Här får de själva tala om sina egna erfarenheter från Skurups folkhögskola. Trots att det är en podd för framtida deltagare förs inte bara de positiva sidorna av skolan fram.

-Några har uttryckt att de inte tycker skolan lever upp till det höga ryktet och att det är dyrt. De som bor på internatet tycker också att maten inte är så god och att hyran är lite hög. Men många är nöjda och tycker att det finns fantastiska människor här. En tjej har gått tre olika linjer och planerar nu att börja på en fjärde till hösten, säger Pia-Mari Wehrling

Pia-Mari Wehrling valde att jobba i ljudformatet för att komma nära de personer som hon intervjuar. Själv vill hon inte stå i centrum, utan det är deltagarnas erfarenheter som ska lyftas fram. Hon tycker att alla som går på Skurups folkhögskola är modiga som vågar satsa på en karriär inom de olika tuffa branscherna som väntar efter tiden på Skurup.

-Det har varit väldigt roligt att lyssna på alla olika deltagarna. Folkhögskolor drar till sig roligt och annorlunda folk om man jämför med högskolor och universitet. Musikerna är lite knasiga men extremt disciplinerade och jag själv blev lite sugen på skrivarlinjen, säger hon.

Text: Axel Lundström

Foto: Axel Lundström