SD: ”De hör inte hemma här.”

Sverigedemokraternas Lars Nyström ser ut att få som han vill när Skurups kommun röstar om tiggeriförbud.

Sverigedemokraternas Lars Nyström ser ut att få som han vill när Skurups kommun röstar om tiggeriförbud.

SKURUP. Skurups kommun väntas förbjuda tiggare sedan Vellinge tidigare fått grönt ljus och klubban även fallit i Staffanstorps rådhus förra veckan.
– De hör inte hemma i ett välfärdssamhälle som vårt, säger oppositionsrådet Lars Nyström, Sverigedemokraterna.

Dagen efter att Högsta Förvaltningsdomstolen ger Vellinge rätt att införa ett lokalt förbud mot tiggeri inkommer en motion till Skurups kommun.

Det är Sverigedemokraternas Lars Nyström som satt sin signatur på förslaget som väntas röstas igenom i kommunfullmäktige om knappt två veckor.

– Vi ser inte tiggeri som ett positivt inslag, förklarar han.

Enligt Lars Nyström skulle ett tiggeriförbud begränsa rumänska och bulgariska medborgares möjlighet att tjäna pengar i Sverige.

– De borde stanna i sin hemländer och jobba där. Det finns ett stort behov att bygga upp dessa länder efter kommunismen. De hör inte hemma i välfärdssamhälle som vårt. Alla medborgare i Sverige som har det svårt ekonomiskt kan gå till myndigheter och få bidrag. Det här är inte svenska medborgare. De får vända sig till sociala myndigheter i sina hemländer, säger Lars Nyström (SD).

Han förklarar att hans partis mål är ett nationellt tiggeriförbud, men precis som i  pionjärkommunen Vellinge ska Skurups förbud gälla “särskilt angivna platser”.

Med det menas framförallt vid skolor, äldreboenden och i centrum förklarar Lars Nyström. Den geografiska begränsningen skulle dessutom “minska intresset för att tigga i kommunen”.

– De kan sitta ute på landet och tigga, men då kommer ingen att ge dem pengar, säger Lars Nyström (SD).

Hur personer som trotsar ett kommande tiggeriförbud är enligt Nyström en fråga för polisen. Men hade han suttit i riksdagen hade han föreslagit “någon form av bötesstraff”.

Men det är inte bara tiggare som går mot en krångligare framtid. Sverigedemokraternas motion innebär även restriktioner för gatumusikanter.

I framtiden kommer den som vill framföra musik på gatan vara tvungen att ha ett särskilt tillstånd, trots att Lars Nyström inte kan minnas när han sist såg en gatumusikant i kommunen.

– Egentligen är det en icke-fråga. Det är mest för att tiggarna inte ska ta med sig ett munspel och kringgå förbudet, säger Lars Nyström (SD).

Liberalernas Eva Hallmer Lindahl. – Det finns ingen anledning att överdriva känslan av otrygghet.

Eva Hallmer Lindahl (L) ger inte mycket för Lars Nyströms motion. – Det finns ingen anledning att överdriva känslan av otrygghet.

Ett uttalande som inte förvånar en av hans meningsmotståndare, Liberalernas Eva Hallmer Lindahl. Hon beskriver motionen som ett uttryck för människosynen i Skurups största parti.

– Jag ser det som ren propaganda. Sverigedemokraterna försöker ge oss en känsla av att bli invaderade, men så är det inte, säger Eva Hallmer Lindahl (L).

Tiggare ser hon inte som ett problem i Skurup. Totalt kan hon räkna upp fyra personer som är stationerade vid kommunens livsmedelsaffärer.

Men även om hon önskar att tiggeriet ska försvinna säger hon att ett förbud är att “sopa problemen under mattan”.

– Det måste vara fattigdomen vi bekämpar och inte de fattiga, säger Eva Hallmer Lindahl (L).

Den 25 februari röstar Skurups kommunfullmäktige om tiggeriförbud. Sverigedemokraterna har majoritet tillsammans med Moderaterna – som motionerade i frågan redan 2017.

Se vad några av skurupsborna tycker om förslaget här.

Text: Ludvig Samuelsson
Foto: Ludvig Samuelsson