Respekt – Ett ämne för litteraturen

SKURUP. Hallå där Kerstin Walner, bibliotikarie på Skurups bibliotek!

Vad tycker du om valet av ordet ”respekt” som tema för årets bokmässa i Göteborg? 

– Jag har svårt att formulera vad respekt är med ett enstaka ord. För mig är det flera olika ord som vägs in i begreppet. Just nu tänker jag på frågor som berör rasism, hbtq och #metoo-rörelsen, säger Kerstin Walner.

Det är just dessa ämnen  som kommer att behandlas under bokmässan i Göteborg. Kerstin Walner tror att litteraturen har en viktig roll när det kommer till just respekt.

Kerstin Wester tycker litteraturen kan vara ett verktyg för att uppleva andras historier. FOTO: Max Holmgren

Kerstin Wester tycker att man genom litteraturen kan bekanta sig med andra människors viktiga frågor. 
FOTO: Max Holmgren

– Genom litteraturen kan människor bekanta- och identifiera sig med alla dessa ämnen. Jag personligen tycker att man i det vanliga livet kan vara ganska begränsad till sin egen världsbild. I litteraturen går det att uppleva andras historier och berättelser. Här kan jag bekanta mig med hur det är att leva i exempelvis Afrika eller hur det är att vara homosexuell.

Som exempel lyfter Kerstin Walner fram Jonas Gardell som med sina böcker öppnat upp en helt ny värld för henne.

– Jag har egentligen bara träffat ett fåtal homosexuella i mitt liv, så för mig har kampen som förts om homosexuellas rättigheter enbart varit något jag hört i förbifarten. När jag läste Jonas Gardell kunde jag för första gången förflyttas in i den världen och förstå hur hemskt det faktiskt har varit för homosexuella.

Förutom Jonas Gardell, vilken eller vilka författare tycker du förtjänar extra mycket respekt?

–  Egentligen alla kvinnliga författare som någon gång tvingats göra saker för att accepteras som författare, säger Kerstin Walner.

I dagsläget har inte Skurups bibliotek några direkta planer på att belysa dessa ämnen. Detta är något som Kerstin Walner tycker är synd då hon gärna hade sett att biblioteket skulle anordna fler temagrejer. Tyvärr saknas efterfrågan och de ekonomiska musklerna för att anordna något som lockar en stor publik.

– Jag tror att man behöver något stort namn som kan locka publiken. Utan någon kändis kommer ingen publik, säger hon.

Text: Max Holmgren