Resturang Sara: gemytlig stämning men…

Skurupsposten testar lunchrestaurangerna

SKURUP. Omtänksam personal med glädje som smittar av sig. Värmande interiör som för tankarna till en vägkrog bland bergen. Det enda som saknas hos Resturang Sara är den lilla extra känslan för maten. Det har nu blivit dags för ännu ett resturangtest av Skurupsposten.

Miljö 

Inredningen är av rustikt trä. Väggarna hålls upp av bastanta bjälkar och kläs av renhorn, skidspetsar och grytor i brons. Det känns som att vi har färdats på slingriga vägar i norr, stannat i en liten by och trätt in i en scen från Twin Peaks. Det är inte förrän vi vänder blicken mot väggen fylld med bilder av sportklubbar som restaurangen sponsrar som vi slungas tillbaka verkligheten. Illusionen bryts ytterligare av plastblommor som inte blivit avdammade på för länge och barnfamiljer som snackar skånska. För egentligen har vi promenerat i motvind till järnvägsspåren vid Skurups station vid vilka Restaurang Sara ligger. 

Personalen står vid dörren och välkomnar oss med vänliga leenden. Kockarna står redo att ta emot våra beställningar direkt. Atmosfären är varm. En värme som återfinns i både temperaturen inne i restaurangen och bemötandet. Det är tydligt att deltagarna på folkhögskolan utgör en stor kundkrets som ägaren är mån om. Inget man tackar nej till! Saras är ju faktiskt ett otroligt ställe att slå sig ned på och gagga efter långa dagar av prestationsångest. 

– Ska du bara ha en lax? Du kan få tio!

Snabbt svärmas vi av deras charmiga skämt och kommentarer. För det finns en familjär ton hos personalen som gör att vi känner oss omhändertagna. Ägaren berättar för oss att han haft stället i fjorton år. Frågar om vi vill ta klubbor på vägen ut. Vi ler, tackar och vinkar adjö. För även om maten inte var den mest kulinariska upplevelsen vi fått, fanns en ömhet som värmde våra hjärtan. Och sen far vi ut i ovädret igen. Det känns som att lämna ett hem fyllt med kärlek och värme. Snabbt känner vi en saknad. Men vi vet att vi snart kommer tillbaka ändå. Snart ska vi hem till Sara igen…

Mat och dryck

Utbudet på Saras beskrivs bäst som husmansfusion. En salig blandning av schnitzel, oxfilé, pasta och pizza. Men föredrar du vegetariskt får du nog gå någon annanstans. Bland dagens luncher till rabatterade priser återfinns inte en enda rätt utan kött. Känslan att vi är uppe i norr återfinner sig igen. Ingen riktig måltid utan kött, eller hur? 

Vi beställer in en dagens lunch och en rätt från huvudmenyn, ostschnitzel och lax med citronsås. Ibland är det faktiskt okej att bryta sin vegetariska diet, döm oss inte tack. Det gör vi redan bra själva. Innan huvudrätten kommer in går vi loss på den traditionella salladsbuffén. Salladen levererar exakt det vi förväntar oss; en typisk skolmatsalsallad. Det som sticker ut är brödet. Istället för de vanliga torra brödbitarna serveras saftigt pitabröd som är otroligt gott att doppa i vitlökssåsen. Ett stort pluss i kanten! 

Innan vi ens hunnit äta upp halva salladen kommer huvudrätten in, här arbetas snabbt! Laxen har en krispig grillyta och faller aptitligt isär när vi skär i den. På ena sidan är den perfekt grillad, på den andra lite torr, men det räddas snabbt upp av den syrliga citronsåsen. Vi går vidare till schnitzeln. Ytan såg vid första anblick ljuvligt krispig ut i kontrast till den smälta osten inuti. Aptitretande på bild, men inte lika god i mun. Trots att skalet höll måttet är köttet lite smaklöst och saknade salt. Det kanske inte är schnitzeln som serveras i en alpstuga i Österrike, men smakerna kan ändå få en att längta dit. 

Båda rätterna serveras med kokta grönsaker. När vi sätter tänderna i dem känner vi det direkt. Det är frysgrönsaker vi har att göra med. De små räfflade morotsslantarna smakar inget annat än vatten. Helvete. Men den otippade stjärnan i båda rätterna är faktiskt potatisen. Både som kokad och stekt har de en perfekt konsistens och sälta. Comfort-food deluxe!

Den samlade känslan är att vi blir mätta, men kanske inte helt nöjda. 

Ostschnitzel med stekt potatis och grillad lax med citronsås och kokt potatis.

Helhetsbetyg
3/5 

Fakta: Saras Restaurang
Pris: 110 – 250
Adress: Kyrkogatan 25, 274 34 Skurup
Öppettider: mån – tors: 11-22, fre: 11-00, lör: 12-00, sön: 12-11
Kök: Husmansfusion 
Vegetariskt utbud: Bristande 
Vad vi rekommenderar: Lökringarna är oslagbara! Frasiga med en mästerlig balans mellan sötma och salt. En tallrik med enbart lökringar blir ett utmärkt snack till ölen!

Text: Elin Syuleymanova och Tove Stenström Bilder: Tove Stenström