På Skurups folkhögskola föddes iden till Augustnominerade romanen

Med juryns motivering “ I korta förtätade kapitel med elegant poetiska rubriker skriver Anna Thulin psykologiskt övertygande om två pojkar – bästa ovänner – vars öden tvinnas samman…” har författaren Anna Thulin nu chansen att vinna årets Augustpris. 

Med romanen Kompassens hjärta är hon nu nominerad i kategorin årets barn- och ungdomsbok. 

Förutom författare och journalist är Anna Thulin också tidigare deltagare på Skurups Folkhögskolas journalist- och skrivarlinje.

Anna Thulin ser läsandet som en njutning och en källa till inspiration.

Som deltagare på Skurups folkhögskolas skrivarlinje skrev hon en novell. Hon beskriver det som att ett frö som såddes och senare fanns med henne i tankarna när hon skrev Kompassens hjärta, skriver hon i ett meddelande till Skurupsposten. Romanen skildrar en begynnande vänskap mellan två pojkar under en påfrestande räddningsaktion i ett frostigt vinterlandskap. 

Hur är det att bli nominerad?

– Det känns ganska overkligt, särskilt som Sverige har en så stor och fin utgivning för barn och unga. Jag är både glad och hedrad, skriver hon. 

För att bli en god skrivare säger hon att man också måste bli en god läsare. 

Det viktigaste hon tog med sig från både skrivarlinjen och journalistlinjen var att ge och få respons. Genom att betrakta skrivandet som ett hantverk lär man sig att uppskatta både positiv och negativ feedback, i syfte att förbättra texten, förklarar hon. 

– Skurup var där jag växte upp som skribent.

Att hon hyser varma känslor för Skurups Folkhögskola är tydligt, hon har till och med suttit i styrelsen en period, men hon hyllar också folkhögskolan som lärandeform. Hon lyfter fram vikten av en plats där man kan ägna sig helhjärtat åt det man är intresserad av. 

Men folkhögskolan verkar också  som en plats för integration genom språkundervisning och att erbjuda en alternativ väg in i arbetslivet. 

– Folkhögskolor är bland det finaste vi har i Sverige och något vi ska vara stolta över.

Från tiden på Skurups folkhögskola minns hon särskilt antologin som de sammanställde på skrivarlinjen och tidningen de gjorde på journalistlinjen. 

– Det var skratt, svett, lite tårar och en stor gemenskap.

Genom att läsa lär du dig att känna igen vad som fungerar och inte i andra texter, vilket förhoppningsvis börjar gälla även för ditt egna skrivande, skriver  hon. Du är den första läsaren av din egen text. 

Det är svårt att inte fråga en Augustnominerad författare om dennes bästa tips till aspirerande författare. Hon föreslår att man ska testa att skriva morgonsidor, vilket innebär att skriva tre sidor för hand varje morgon. 

En övning i disciplin, oavsett humör eller tidspress ska det bli gjort. Konceptet kommer från författaren Julia Cameron bakom storsäljaren “Lev kreativt”, en bok som Anna Thulin tipsar alla att läsa. 

Text: Olivia Cronholm

Bild: Privat