Skurup tog hem vinsten i e-sporttävling

Anton Kjellin och Johan Nilsson kammade hem pallplatser i Gymansiemästerskapen i E-sport. Foto: Mattias Nilson

Anton Kjellin och Johan Nilsson kammade hem pallplatser i Gymansiemästerskapen i E-sport. Foto: Mattias Nilson

SKURUP/SVEDALA. I slutet av september placerade sig ungdomar från Skurup på första- och andraplats i Gymnasiemästerskapet i e-sport.

Mellan den 27 och 29 september deltog ungdomar från Skurup i Gymnasiemästerskapet i e-sport. I mästerskapet, där totalt sjutton gymnasieskolor deltog, kunde skolorna ställa upp med lag i tre spel: League of Legends, Rocket League och Counter Strike.

Johan Nilsson och Anton Kjellin, båda bosatta i Skurup, tävlade för sin gymnasieskola Nils Fredriksson Utbildning i Svedala. Johan Nilsson, 18 år, var lagkapten för båda skolans lag i turneringen. Han hittade mästerskapet via en annons på Facebook och bestämde sig direkt för att han skulle delta och klasskompisen Anton Kjellin var inte sen med att hänga på.

Johan Nilsson tävlade i både League of Legends och Rocket League och Anton Kjellin fanns med i laget som spelade League of Legends. I båda spelen kammade Nils Fredriksson Utbildning hem pallplatser, i Rocket League blev det en förstaplats och i League och Legends blev det en andraplats. Som pris fick de speltillbehör och en kladdkaka av en lärare.

Hur skulle ni beskriva spelen?

– I League och Legends är man totalt tio personer med två lag på fem personer. Man är på en karta där målet är att förstöra det andra lagets bas. Då kan man ta olika karaktärer och köpa en massa föremål. Det är ett strategispel där man behöver bra kommunikation och samarbete med alla i laget, säger Anton Kjellin.

– Rocket League är lätt förklarat: fotboll med bilar. Det är komplicerat att spela men om man ska förklara det så är det så, säger Johan Nilsson.

Det roligaste med att spela är enligt Johan Nilsson att vinna, men han säger också att det är en social grej och att man skojar och har kul samtidigt som man spelar. Anton Kjellin instämmer:

– Jag gillar att utmana mig själv och alltid försöka bli bättre. Det är hela paketet med att vara social och kunna utvecklas med något och det är ju som en hobby också, säger han.

Har ni några förebilder inom e-sporten?

– Martin Larsen som spelar för laget Fnatic. Han är jätteödmjuk och han skriker aldrig på någon trots att de är sämre utan han tar det lugnt, säger Johan Nilsson.

– Hela det laget, som heter Fnatic, hejar jag på. Man kan säga att hela laget är mina förebilder. Jag vill att de ska göra bra ifrån sig, säger Anton Kjellin.

Text och foto: Mattias Nilsson