Sabotage på A-traktorer parkerade på skolgård

Tre elever på Prästamosseskolan har utsatts för sabotage på sina A-traktorer

När niondeklassaren körde hem från skolan i sin A-traktor märkte hon att något var fel. Någon hade lossat nästan alla hjulbultar på däcken.

På torsdagen den 8 oktober skrev Ystads Allehanda en kort artikel om en 15-årig flicka som upptäckt att flera hjulbultar satt lösa på hjulen på hennes A-traktor. En mamma hörde då av sig till tidningen och anmälde att hennes 15-åriga dotter också varit med om det två veckor tidigare. På måndagen polisanmäldes händelsen. Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan.

Det var när 15-åringen körde hem från skolan den 23 september som hon märkte att något var fel. Snart upptäckte hon att det bara fanns en hjulbult kvar, på vänster bakhjul.

– Då fick både jag och hennes pappa komma dit. Antingen hade de lossnat när hon körde eller så hade någon tagit väck bultarna, säger mamman Elisabeth Karlsson.

Mamman Elisabeth Karlsson berättar att 15-åringen precis fått sin A-traktor för att kunna köra till skolan och stallet.

Mamman Elisabeth Karlsson berättar att 15-åringen precis fått sin A-traktor för att kunna köra till skolan och stallet. Foto: Privat.

Till en början anmälde de inte händelsen till polisen. Men när 15-åringens mormor läste i Ystads Allehanda att fler drabbats av samma sak så ringde hon sin dotter som då bestämde sig för att polisanmäla.

På torsdagen den 8 oktober upptäckte ytterligare en elev skadegörelse på sin A-traktor. Någon hade hällt en kletig vätska över karossen. Även denna händelse har polisanmälts. I alla tre fallen stod A-traktorerna parkerade i anslutning till Prästamosseskolan.

I fallet den 23 september stod A-traktorn parkerad på Prästamosseskolans parkering och sabotaget har troligtvis skett under skoltid.

A-traktorn stod parkerad på den nya delen av skolans parkering. Den ligger längst in och det är svårt att se den från skolan eller vägen. Mamman Elisabeth Karlsson hoppas att skolan ska sätta upp övervakningskameror.

– Jag har sagt till henne att kolla bultarna varje gång hon ska köra. Även om hon bara kör i 30, skulle hon börja slira på vägarna när andra kör fortare så kan det gå riktigt illa, säger Elisabeth Karlsson.

 

Text: Klara Thörn Foto: Arkiv