Sagolik premiär för arabisk högläsning

SKURUP. I lördags hölls historiens första sagostund på arabiska på Skurups bibliotek. Fem barn kom för att lyssna när sagoläsare Seba Alahmad läste högt för dem. 

Sagostunder för barn har varit planerat på Skurups barnbibliotek sedan förra våren och Seba Alahamad ska hålla i en stund på arabiska, en gång i månaden. Hon tycker att det är viktigt att barnen får höra sagor på sitt modersmål, och hon fick medhåll från publiken.

– Jag frågade en flicka om hon tyckte om att läsa och skriva på arabiska och det gjorde hon. De läser bara på svenska annars, berättar Seba Alahmad.

Seba Alahmad kom till Sverige för två år sedan och sedan förra året bor hon i Skurup. Hon berättar att hon trivs bra med barn. Med sig från Syrien hade hon en lärarexamen och till vardags är hon lärare på Mölleskolan i Skivarp.

 

Ingrid Carlsson Estersson, huvudansvarig för barnbiblioteket och en av initiativtagarna till sagostunden tycker liksom Seba Alahmad att det är grundläggande att bredda Skurups Biblioteks utbud.

– Det är viktigt att barnen får höra sagor på sitt eget språk, säger hon.

Vid tillfället dök fem barn och en förälder upp. För att vara första gången är Ingrid Carlsson Estersson nöjd med uppslutningen.

svampbibliotek

Biblioteket i Skurup

 

Text: Lisen Däldborg och Henrik Smångs
Foto: Henrik Smångs