Schacken är inte matt

Schack är stekhett. I butiker säljer bräden och pjäser slut och på nätet har många schack-sajter fördubblat sin trafik. Vi har pratat med Roger Christoph Magnusson, en välmeriterad schackprofil som spelade sina allra första partier i uppväxtorten Skurup. Han ger sin syn på saken om varför det 1 500 år gamla brädspelet är så populärt just nu.

Roger Christoph Magnusson kan sin schack. Sedan 15 år tillbaka är han ordförande i Malmö allmänna schackklubb och som spelare har han haft en framgångsrik karriär. Han är entusiastisk över schackens uppsving.

– Man är ju nästan chockad. Jag inte sett en sådan stegring i hela mitt liv. Just nu får klubben in två till tre nya medlemsförfrågningar i veckan.

Många är överens om att spelbranschen i stort har vuxit som en följd av pandemin, men för schackens del finns det ytterligare en möjlig anledning. Netflix-serien The Queen´s Gambit, som porträtterar en ung kvinna och hennes schackgeni, har inspirerat många att prova på spelet.

– Det märks att The Queen´s Gambit har slagit igenom väldigt hårt. Det är fler som spelar just nu och många av de nya är flickor, säger Roger Christoph Magnusson.

Foto: Privat | Roger Christoph Magnusson har koll på pjäserna. Han har bland annat vunnit Malmömästerskapen i blixtschack två gånger.

Foto: Privat | Roger Christoph Magnusson har koll på pjäserna. Han har bland annat vunnit Malmömästerskapen i blixtschack två gånger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad är det som gör schack så roligt?

– För mig handlar det mycket om kamraterna och det sociala runt spelet. Alla är välkomna. Sedan är det roligt att resa och tävla också. Jag har spelat i bland annat Tjeckien och Serbien, säger Roger Christoph Magnusson.

Även på riksnivå märks det ökande intresset. Sveriges schackförbund har fått rapporter om föreningar som har slagit medlemsrekord och dessutom blir alltfler skolbarn aktiva spelare. Just nu är 36 000 barn och ungdomar knutna till schackklubbar runtom i landet, enligt Sveriges Schackförbund.

I Skurup finns det, just nu, ingen aktiv schackklubb, men underlaget för en nysatsning bör finnas.

– Det är ju så många som spelar just nu. Jag tror och hoppas på en omstart i Skurup, säger Roger Christoph Magnusson.

 

KORT OM SCHACK

• Shack är ett av världens mest spridda spel. Det har sitt ursprung i 600-talets Indien.

(Källa: Nationalencyklopedin)

• Världsmästare är norrmannen Magnus Carlsen. Han har vunnit turneringen varje gång sedan 2013.

• Bland de ca 4000 vuxna spelare i Sverige som har en officiell ranking är endast 89 stycken kvinnor. Könsfördelningen på digitala plattformar är mer balanserad.

(Källa: Svenska schackförbudet)

Text: Daniel Persson 

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Roger i media! - Malmö AS

Kommentarerna är stängda.