Skurupsbon har varit långtidssjuk i covid-19 sedan april: “Många tror att man överdriver”

SKURUP. Skurupsbon Christina Andersson blev allvarligt sjuk under den första covidvågen. Elva månader senare har hon fortfarande symtom som gör det svårt att orka med vardagen. 

Förskolläraren Christina Andersson, 48 år, var fullt frisk när hon i slutet av mars 2020 insjuknade i coronaviruset. Hon hade precis börjat ett nytt jobb i Malmö och åkte till Skanör på internat med sina kollegor. Senare visade det sig att hälften av deltagarna fått covid-19. Alla förutom Christina Andersson tillfrisknade snabbt.

– Jag hade hög feber i fjorton dagar och drömde mardrömmar om att jag dog i sömnen, säger hon.

De svenskar som smittades i början av våren 2020 testades aldrig eftersom budskapet där och då var att man skulle behandla sjukdomen hemma. I september tog Christina ett antikroppstest som visade positivt.

– Det var inte någon tvekan eftersom jag var så dålig under våren, säger hon.

För Skurupsposten berättar Christina Andersson om hela sjukdomsförloppet. Det märks att hon behövt dra den här historien i kronologisk ordning förut.

Det började inte med hosta, utan med kli i halsen som övergick till en misstanke om allergi. Kort därefter kom febern, trycket över bröstet och en brännande känsla i halsen. När nyheterna rapporterade om Adam Alsings bortgång var Christina som allra sjukast.

En natt hade hon svårt att andas och upplevde det som att hon inte fick luft. Christina ringde efter en ambulans som kom och tog prover. Allt såg bra ut och Christina behövde inte bli inlagd på sjukhuset. Kort därefter blev hennes tillstånd successivt bättre.

– Efter fem veckors sjukskrivning kunde jag jobba igen, men jag skulle nog väntat även fast jag inte längre smittade. Jag hade fortfarande andnöd och andra symtom, säger Christina.

Christina Andersson

Christina Andersson. Foto: privat

Sommaren kom och med den började Christina en ny vardag med flera besvär som hon snabbt rabblar upp. Återkommande huvudvärk, halsbränna, svettningar och en konstant trötthet. Kroppsdelar kunde domna bort och magen fungerade inte som den skulle. 

När andningssvårigheterna inte försvann sökte Christina återigen vård på akutmottagningen. Där fick hon ångestdämpande, Sobril, utskrivet. 

– Ingen visste ju riktigt vad det kunde vara när jag sökte. Sjukdomen var så ny. Det är många långtidssjuka som blivit stämplade med ångest när de sökt vård, säger Christina.

Det tog lång tid innan vetenskapen började intressera sig för de långvariga symtom som stannat kvar hos patienter även efter tillfrisknandet. Det akuta fick prioriteras i pandemins inledning.

Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen utrett det forskningsunderlag som finns om patienter med långvariga covidsymtom. Sammanställningen visar att det ännu är för tidigt att avgöra hur vanligt det är med långvariga symptom, och att fler kvinnor än män rapporterat trötthet, depression och ångest.

Jobbet på förskolan i Malmö blev Christinas räddning under en oviss tid. Hon berättar att arbetet fått henne att tänka på annat, men att hon varje dag behövt sova efter jobbet för att orka med vardagen. 

– Jag har mest legat i sängen om jag ska vara ärlig. Det är obehagliga symtom och känningar man får, man blir rädd faktiskt, säger hon. 

Åkommorna har senare kommit i skov. Värst har tröttheten, den brännande halsen och doftkänsligheten varit.

– Jag kunde känna brandlukt och trodde att det brann. Men det var ingen brand, säger hon.

Länge trodde Christina att hon var ensam om att få diffusa bestående men efter tillfrisknandet. Vändningen kom när hon såg ett nyhetsinslag på TV4 om en facebookgrupp där långtidssjuka i covid-19 samlades. I gruppen har Christina funnit en vän från Stockholm med liknande erfarenheter.

– Ingen förstår vad vi går igenom, folk tror att man överdriver. Det har varit ett stort stöd att kunna prata med andra som upplever samma sak, säger Christina.

Nyligen rapporterade Sveriges Radio att antalet långtidssjuka som känner sig misstrodda av vården växer. Christina Andersson instämmer med kritiken och menar att mångas besvär förringas av vården.

– Vi vill bara bli bekräftade och inte få tabletter utskrivna för ångest, säger hon.

Text: Kajsa Oscarson

FAKTA LÅNGTIDSCOVID:

  • SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) definierar långtidscovid som när man har kvarstående symtom sex veckor eller längre efter insjuknande i covid-19
  • Regeringen har gett Vetenskapsrådet 50 miljoner kronor till forskning om långtidscovid.
  • Även barn drabbas av långtidscovid. Över 200 barn har fått diagnosen i Stockholm, enligt SVT i veckan.