En skrivardröm går i uppfyllelse

146456203_214914596997303_5619558016670326681_n

Foto: Privat

SKIVARP. Första bokmanuset skrevs i början av 1989. Sen har den omarbetats två gånger. Nu, 32 år senare ger Sanne Åberg ut sin debutroman, Lysande klot tvenne.

Allt började med att Sanne Åberg läste mycket böcker i tidig tonår. Hon slukade det mesta. Fantasy var en genre som hon tog del av så gott det gick men för drygt trettio år sedan var utbudet inte lika brett som det är i dag. Hon tyckte att det fanns en stor litterär lucka att fylla.

— Jag kände att det fanns en brist på böcker med tjejer i fantasygenren, säger Sanne Åberg.

Boken, Lysande klot tvenne, tar sin utgångspunkt i den föräldralösa fjortonåriga  Nannas kämpiga vardag. Hon arbetar på sin mosters mans värdshus där hon blir trakasserad av män allt för jämnan. Hon är en oäkting som längtar efter att få bli accepterad. Hennes tillvaro tar däremot en drastiskt vändning en kväll när en mystisk gäst besöker värdshuset. 

— Jag känner igen vissa aspekter av Nanna i mig själv. När jag gick på högstadiet kunde jag inte hålla tyst trots att killarna i klassen hade bilden av att tjejerna inte borde ta plats, säger Sanne Åberg.

Att skriva blev Sanne Åbergs sätt att få uttrycka sig till punkt, utan att bli avbruten. En anledning till varför det tog mer än trettio år för Sanne Åberg att färdigställa boken var både för att hon inte blev nöjd med de första två versionerna och för att livet kom emellan: utbildning, jobb, hus och familj var det som hanns med.

När livet ändrades drastiskt 2016 av att hennes man gick bort i cancer blev skrivandet ett sätt för henne att hantera sorgen. Först bloggade hon nästan dagligen och så en dag valde hon att ta upp sin dröm om att göra färdigt boken.

— Skrivandet gav mig ny energi och ett sätt att hitta en ny väg fram när tillvaron ändrats helt, säger Sanne Åberg.

Till slut blev boken färdigskriven och efter att ha kontaktat flera bokförlag fick hon det glädjande meddelandet att bokförlaget Visto ville publicera boken.

Skivarpsbon har redan skrivit utkast till två uppföljare. Den ena har redan hunnit korrekturläsas. Sanne Åberg vet inte när dessa ska publiceras men hon har fått ett muntligt avtal från förlaget Visto att de vill ge ut uppföljarna. I dagsläget gläds hon mest åt att hon äntligen har uppfyllt sin tidiga tonårsdröm.

Fakta: 

Ålder: 45 år

Familj: 2 barn och 2 katter

Utgivningsdatum för Lysande klot tvenne: 8 februari 2021

Favoritböcker: The dark is rising (5 böcker) av Susan Cooper

Favoritförfattare: Siri Pettersen

Första boken hon minns: Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström

Text: Rebecca Bornlid Lesseur