Skurup ratar plastpåsen

SKURUP. Försäljningen av plastpåsar i Sverige har minskat drastiskt. Sedan den stora skattehöjningen är det allt fler som väljer andra alternativ. När Skurupsposten gör ett stickprov i stans två största livsmedelsbutiker förstärks den bilden.

Livsmedelskonsumenter runt om i landet köper allt färre plastpåsar och den tendensen märks tydligt även i Skurup.

Skurupsposten observerade 50 kunder på ICA Supermarket och Coop på Stora Torggatan. Av dessa var det endast fyra stycken som handlade en plastpåse på plats. Övriga 46 köpte istället en pappkasse eller hade med sig egen plast- eller tygpåse.

För Assal Åkerlund på Coop är det tydligt att färre av butikens kunder väljer att köpa plastpåsar när de handlar.

För Assal Åkerlund på Coop är det tydligt att färre av butikens kunder väljer att köpa plastpåsar när de handlar.

Assal Åkerlund har jobbat på Coop i sex och ett halvt år och hon kan se en tydlig trend bland butikens kunder.

– Många fler har med sig egna påsar nuförtiden. Det är svårt att säga hur många, men det har skett en förändring, säger Assal Åkerund.

Plastpåsen har blivit klart dyrare sedan skattehöjningen trädde i kraft den 1 maj i år. Då var regeringens mål att man skulle få in ett par extra miljarder i skatteintäkter under 2020. Nu, i mitten av oktober, kan man konstatera att summan inte kommer att uppnås. Enligt ett inslag i Lunchekot har man hittills endast fått in cirka 100 miljoner kronor.

Under eftermiddagens handling blev det en papperspåse för Anna Weberg och Rebecca Weberg.

Under eftermiddagens handling blev det en pappkasse för Anna Weberg och Rebecca Weberg.

Efter att ha betalat för varorna fyller Anna Weberg och dottern Rebecca Weberg sin pappkasse i ett rasande tempo. Kassen, som har köpts på plats, fylls till bredden med veckans mat och är på god väg att gå sönder.

Brukar ni ha med er egna påsar?

– Det är lite olika beroende på hur planerad handlingen är, säger Anna Weberg, och tillägger att hon inte är speciellt förtjust i pappkassens hållbarhet.

Huruvida försäljningen av plastpåsen kommer att minska ytterligare är ännu oklart. Dock är det tydligt att Skurupsborna helst väljer bort den just nu.

Text och foto: Daniel Persson